Štýl

Koniec pigmentovým škvrnám. Inšpirujte sa našimi piatimi radami

"Okrem toho, že leto prináša slnko a teplo, býva aj spúšťačom menej pozitívnych javov. Medzi také určite patria aj pigmentové škvrny. My vám však prinášame päť tipov, ako sa ich zbaviť."

Diana Vaculová, 28. mája 2014 6:00
Veľa slnenia pokožke neprospieva. (Ilustračné foto) Foto: TASR/AP Photo


Alergie, pehy, fľaky na pokožke či dokonca súvislé mapky. To sú problémy, ktoré trápia nejednu dámu. Často sú to aj dôvody, prečo nechcú poodhaliť svoje telo. Tomuto je však koniec. Vďaka neustále sa vyvíjajúcim procedúram poznáme okrem klasických babských rád aj profesionálne kozmetické úpravy. Tu je päť rád, ako sa dopracovať k pokožke bez škvŕn!

Krém ako základný pomocník


Napriek tomu, že vám pravdepodobne budú ochotne vedieť poradiť aj v drogériách či lekárňach, mali by ste svoje rozhodnutie radšej vždy konzultovať aj s vašou dermatologičkou. Základom takéhoto liečenia sú krémy s dlhodobou aplikáciou, ktorých výsledok však zbadáte až približne po pol roku. Takýto druh krémov je vhodný najmä na menšie fľaky. Musíte však dbať na pravidelné a rovnomerné natieranie.

S pílingom ku krajšej pokožke


Vyskytli sa u vás problémy s pokožkou po tehotenstve, užívaní hormonálnej antikoncepcie či po braní kortikoidných prípravkov? Chemický píling by mohol byť pre vás tou správnou voľbou. Okrem iného má aj pozitívne účinky na celkové prečistenie pleti, odstraňuje akné, ale aj problémy pleti spôsobené z hormonálnej liečby (napríklad pri poruchách funkcií štítnej žľazy). Nevýhodou je, že sa musí aplikovať viackrát, no jeho účinky sú overené.

Neestetické škvrny


Pribúdajúce roky môžu byť jedným z dôvodov tvorby škvŕn. Samozrejme, nikto nechce, aby na ňom bolo vidieť starnutie. Našťastie prišli odborníci s takzvaným tekutým dusíkom, ktorý po viacerých opakovaniach pomáha k efektívnemu odstráneniu práve stareckých škvŕn. Nemal by sa však používať na tvár.

S laserom proti fľakom


Najúčinnejším na odstránenie pigmentových škvŕn sa preukázal byť práve laser. Jeho najväčšou výhodou je práve to, že intenzívne preniká do pokožky, a tak môže odstrániť aj fľaky, ktoré sú v jej hlbších vrstvách. Pozitívom laseru je i fakt, že sa ním pokožka nijako nepoškodzuje, a tiež to, že počet aplikovaní sa určuje na základe toho ktorého druhu mapiek či fľakov.

Pár babských rád


Ak patríte k ľudom, ktorí sa chcú kozmetickým zákrokom vyhnúť, nezúfajte. Prinášame vám totiž pár rokmi overených babských trikov!

V prvom rade by ste mali nájsť pôvod týchto príznakov. Zvýšená tvorba melanínu, ktorá sa prejavuje aj mapkami či fľakmi má vždy nejakú príčinu, na ktorú je nutné prísť.

Pozmeňte váš životný štýl: Strava a pitný režim sa často odzrkadľujú na vašej pleti. Ak nechcete mať na vašej pokožke pigmentové škvrny, nemali by ste ani fajčiť.

Vyhýbajte sa priamemu slnku: Ak sa predsa len rozhodnete ísť k vode, určite si na seba naneste ochranný faktor vyšší ako tridsať. Takisto sa vyhnite počas opaľovania aplikácií rôznych parfumovaných produktov. V žiadnom prípade nechoďte do solárií a nepoužívajte ani horské slnko. Po opaľovaní sa zas natrite špeciálnou kozmetikou, ktorá je vhodná najmä na citlivú pleť. Takú ľahko zoženiete napríklad v lekárňach. Počas leta užívajte vitamíny, ktoré podporujú rovnomerné opálenie. Vhodný je napríklad betakarotén. Ak však budete užívať antibiotiká, slnku sa vyvarujte.

Komentáre