Štýl

Nech už mám desať! Nová kniha skvelá pre deti, nevhodná pre rodičov

"Mať konečne desať rokov! To je najväčšie želanie tretiačky Kiky, ktorá dostala na svoje deviate narodeniny od rodičov denník. Aká somarina! Čo si tam má akože písať?!!!"

TASR, 19. mája 2023 11:15
Autorka Zuzana Štelbaská vydáva svoju podľa vlastných slov "najpodtrhlejšiu" knihu. Nech už mám desať! je skvelá pre deti a nevhodná pre rodičov. Foto: Archív Zuzany Štelbaskej


„Je to denník. Ja sama som milovala knihy písané denníkovou formou a moja dcéra ich tiež číta najradšej. Verím, že to tak má aj veľa ďalších deciek, tak nech sa im dobre číta!“ hovorí o svojej najnovšej knihe Nech už mám desať! úspešná slovenská autorka Zuzana Štelbaská. Príbeh Kiky, obyčajného dievčaťa z obyčajnej školy, ktoré miluje zvieratá, má super veľkého a otravného malého brata a hlavne najskvelejšie kamošky, práve vychádza vo vydavateľstve Albatros. Skvelé ilustrácie pre knihu nakreslil známy český autor Tomáš Kopecký.

Mať konečne desať rokov! To je najväčšie želanie tretiačky Kiky, ktorá dostala na svoje deviate narodeniny od rodičov denník. Aká somarina! Čo si tam má akože písať?!!! Všetko sa však zmení, keď Kike do života vstúpi tajomná spolužiačka a najväčší pes na svete. A denník je zrazu plný vzrušujúcich dobrodružstiev a prekvapení! „Zlomovým momentom pre vznik bolo, keď nám do života vošiel skutočný Bobino, psík, ktorý je v príbehu kľúčovou postavou. To, ako sa rozhodol, že práve my budeme ľudia, ktorí mu pomôžu a budú ho ľúbiť takého, aký je - pričom Bobino je naozaj obrovský, strach vyvolávajúci maznák - sme doma prežívali mimoriadne intenzívne. Hoci v realite má Bobino iný príbeh ako v knihe, bol pre mňa najsilnejšou inšpiráciou, okolo ktorej vznikol celý dej, postavy, aj ďalšie okolnosti,“ hovorí o svojej najnovšej knihe spisovateľka Zuzana Štelbaská. „Tento štýl mi je veľmi blízky, vzniklo takto už viacero mojich kníh a nielen tie. Raz mi na záhrade vyrástli snežienky - nezasadila som ich ja, možno ich prinieslo nejaké vtáčatko - a ja som okolo nich vybudovala celý záhon. Môj muž sa smeje, že keby to vedel, tak mi na dvor postaví stoličku, aby som okolo nej postavila celý dom."

Zuzana má na svojom konte množstvo úspešných titulov, písala o malých deťoch aj tínedžeroch, rovnako o zvieratkách. Tentoraz sa rozhodla napísať knihu, v ktorej by boli hrdinami a hrdinkami bežné deti, ktoré úplne bežne lezú rodičom na nervy a občas aj sebe navzájom v partii. „Chcela som, aby sa príbeh neodohrával cez prázdniny, ale, naopak, počas úplne obyčajných sivošedých dní, ktoré sa vďaka spoločným zážitkom postupne menia na záplavu farebných spomienok. Decká v knihe nemajú špeciálne schopnosti ani talenty, sú z bežných rodín rôzneho zloženia, normálne sa nudia, chodia s kamošmi von, občas vyparatia rodičom čosi poza chrbát, často zle vyhodnotia situáciu a robia koniny rôzneho druhu tak, ako sme v ich veku robili aj my. Mojou snahou nie je poučovať ani vychovávať čitateľa, ale ukázať mu, že je super žiť život po svojom, s ľuďmi, s ktorými sa majú navzájom radi a že sa nemusia kamošiť so všetkými, ani spĺňať upäté predstavy dospelákov,“ radí deťom Zuzana.
Foto: Albatros

Napriek tomu, že ich nechce svojimi knihami vychovávať, dokáže v nich nenápadne otvoriť aj témy, ktoré sú aktuálne a nie vždy jednoduché. V novinke Nech už mám desať! píše aj o takých. „Hlavnými témami sú kamarátstvo, škola, vzťahy v rodine a medzi súrodencami, humor, starostlivosť o zvieratá, útulky, dočasná opatera zvierat, športy so psami, vystrájanie, detské partie, šikanovanie - kde sa končí hranica doberania sa a začína sa už niečo zlé a zhubné,“ vypočítava autorka, čo všetko sa nachádza v denníku hlavnej hrdinky. A prezrádza na seba, čo má rada z ponuky pre deti a odporúča všetkým, aj dospelým: „V knihe sa spomína niekoľko japonských animákov - Doručovacia služba čarodejnice Kiki, Zámok v oblakoch, Cesta do fantázie - všetko sú to reálne filmy japonského štúdia Ghibli od tvorcu Hayao Miyazakiho, ktoré sa dajú pozrieť na jednej zo streamovacích platforiem. Osobne ich mám najradšej z celej animovanej tvorby, ktorá je v obehu, majú nádhernú poetiku, atmosféru, jedinečnú dramaturgiu a sú nekonečne láskavé. Ak ste ich ešte nevideli, dajte im šancu!“

Komentáre