Štýl

Múzeum Andyho Warhola navštevuje rekordný počet domácich

"Najväčším lákadlom tohto leta má byť okrem stálej expozície výstava osobnosti americkej undergroundovej scény 80. rokov, výtvarníka Keitha Haringa"

TASR/Webmagazin.sk, 15. júla 2020 19:47
Foto: TASR Štefan Puškáš

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach navštevuje od začiatku letných prázdnin rekordný počet domácich turistov. Ako sa pre TASR vyjadril jeho riaditeľ Martin Cubjak, kým v minulosti boli najčastejšími návštevníkmi kultúrneho stánku, ktorý je jediný svojho druhu v Európe, Poliaci nasledovaní obyvateľmi rôznych európskych krajín, toto leto zatiaľ prevažujú Slováci. S podujatiami počas letnej sezóny pritom MMUAW ešte nezačalo.

"V pondelok 6. júla sme mali zatiaľ rekord, 317 návštevníkov. Múzeum sa oficiálne zatvára o 16.00 h, mali sme vtedy otvorené do 18.30 h a museli sme regulovať vstupy," priblížil zatiaľ najúspešnejší deň Cubjak s tým, že okrem slovenských návštevníkov zaznamenali v tento dátum aj Poliakov či Čechov. Za zvýšeným počtom domácich, ktorý sa počas týždňa pohybuje nad 100 a počas víkendov okolo 200, vidí Cubjak marketingovú kampaň, s ktorou MMUAW začalo počas pandémie. Séria vtipných videí dostupná v online priestore propaguje umelcov, ktorých diela je možné v múzeu zhliadnuť.
Andy Warhol a jeho ikonický obraz Merilyn Monroe na výstave v Ríme v roku 2018. Foto: Giusep pe Lami/ANSA via AP


Najväčším lákadlom tohto leta má byť okrem stálej expozície výstava osobnosti americkej undergroundovej scény 80. rokov, výtvarníka Keitha Haringa. "Aj keď je známy najmä svojimi farebnými dielami a ikonickými motívmi, akými sú napríklad 'žiariace dieťa' alebo 'štekajúci pes', veľká časť jeho diel reagovala na súčasné spoločenské a politické udalosti," predstavil jeho tvorbu Cubjak s tým, že Haring sa vo svojich dielach venoval napríklad témam Apartheidu, epidémie AIDSu či problematike drogovo závislých ľudí. Výstava Radiant World/Žiarivý svet v MMUAW, na ktorej bude možné vidieť 40 Haringových diel, je podľa Cubjaka zatiaľ najväčšou expozíciou diel tohto umelca na Slovensku. Výstavu sprístupnia 21. júla, z dôvodu pandémie nového koronavírusu však nepôjde o tradičnú vernisáž. "Počas celého dňa ale budeme pripravení, dvaja až traja kurátori, aby sme návštevníkom sprostredkovali komentovanú prehliadku," doplnil Cubjak.

Andy Warhol, autoportrét, 1986. Foto: TASR Štefan Puškáš

Nepravidelné podujatia v rámci projektu Stage sa v lete začnú 23. júla. "Inšpirujeme sa vždy nejakým dátumom v konkrétnom mesiaci, ktorý nejakým spôsobom súvisí buď s Andym Warholom alebo s umelcom, ktorého obrazy môžu návštevníci v múzeu vidieť," priblížila pre TASR projekt, ktorý MMUAW realizuje od februára tohto roka muzeoedukologička a pomocná kurátorka Carmen Cilipová. Prvými, komu sa budú v múzeu venovať, sú street artová umelkyňa Bambi a jej múza Amy Winehouse, ktorej smrť si umelecký svet pripomína práve 23. júla. O štyri dni neskôr je ústrednou osobnosťou komentovanej prehliadky a sprievodnej výtvarnej dielne Mick Jagger, ktorý sa 27. júla dožíva 77 rokov.

Konkrétne témy i časy jednotlivých podujatí je možné nájsť na internetovej stránke múzea.

Komentáre