Štýl

Slovenská móda v Londýne: Mladé dizajnérky predviedli svoju tvorbu

"Tri mladé módne dizajnérky a dve dizajnérky šperkov mali možnosť stať sa súčasťou prestížnej medzinárodnej výstavy módy v Londýne. Spoznajte ich s nami i vy."

Veronika Rosputinská, 27. februára 2014 10:00
Bronislava Brůčková – Žurková Foto: Slovak Fashion Council


Londýn patrí medzi najväčšie centrá svetovej módy, popri newyorskom a parížskom týždni módy je najsledovanejší práve ten londýnsky. Dostať našu lokálnu módu a dizajn do jedného z týchto miest je poriadna výzva, rozhodne však nie nesplniteľná. Tento rok sa tam mali šancu prezentovať mladé talenty, zo Slovenska ich vycestovalo päť – Petra Kubíková, Andrea Pojezdálová, Bronislava Brůčková – Žurková, Andrea Ďurianová a Kristýna Španihelová.

International Fashion Showcase, kde Slovenky vystavovali spolu s talentami z Maďarska a Česka, je medzinárodná výstava konajúca sa počas týždňa módy. Jej organizátormi sú British Council a British Fashion Council, ktorých cieľom je do Londýna priniesť medzinárodný módny dizajn a mladých, zatiaľ pomerne neznámych návrhárov.

Inštalácia Foto: Slovak Fashion Council
Slovenkám sa tam podarilo dostať vďaka iniciatíve Slovak Fashion Council, ktorá na projekte spolupracovala so Slovenskou Ambasádou v Londýne, Slovenským centrom dizajnu a podpora prišla aj zo strany Ministerstva kultúry. „Prítomnosť na výstave v Spojenom kráľovstve nám dáva možnosť získať dôležité kontakty, získať spätnú väzbu a priamy názor či odporučenie do budúcna pre dizajnérov“, hovorí Zuzana Bobiková zo Slovak Fashion Council a dodáva: „V Londýne je množstvo dizajnérskych obchodov, butikov či nezávislých predajcov, ktorí sa predbiehajú, kto bude mať na svojich vešiakoch niečo nové, originálne a niečo, čo ich zákazníci budú zbožňovať. Verím, že to raz budú aj slovenskí dizajnéri.“

Česko-Slovensko-Maďarsko


Slovensko na výstave prezentovalo spoločnú inštaláciu so susednými krajinami, Českom a Maďarskom, pod názvom „Cesta po strednej Európe“, ktorú mal a starosti maďarský kurátor. Idea spočívala v prezentovaní akejsi spoločnej cesty týchto troch krajín v minulosti v spojení s ideou samostatnosti v prítomnosti.

Z hľadiska vizáže celej inštalácie môžeme povedať, že základom bola jednoduchosť postavená na bielych konštrukciách. Tie mali symbolicky znázorňovať hranice a obmedzenia minulosti. Kontrast predstavovali figuríny – stali sa symbolom slobodnej tvorby. To všetko dopĺňala efektná videoanimácia.

Podobne ako minulý rok, aj tentoraz si víťazstvo odniesli dizajnéri z Estónska.




Slovenky v Londýne:


Petra Kubíková (odev) – Víťazka Best Fashion Gradiate 2013
Andreja Pojezdálová (odev) – Víťazka Brillance Fashion Show 2011
Bronislava Brůčková – Žurková (odev) – Víťazka Top Style designer Brno 2010
Andrea Ďurianová (šperk) - Víťazka súťaže Kruhy na vode 2012
Kristýna Španihelová (šperk) - Víťazka súťaže Bavarian Crafts Council 2013, Nemecko


Informácie poskytla Zuzana Bobiková zo Slovak Fashion Council.

Komentáre