Štýl

Móda ako forma súčasného umenia

"Iba v New Yorku a teraz v Bratislave sa výklad obchodu stal galerijným priestorom pre originálne archívne modely výnimočného módneho návrhára Alexandra McQueena, ktorý zmenil dejiny módy."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 11. októbra 2018 18:28
Foto: POP UP Gallery McQueen
Tento jedinečný projekt v podobe POP UP Gallery umožní návštevníkom Auparku Bratislava až do 28.10.2018 naživo vidieť umelecké diela z tvorby „Da Vinciho v móde“.

Otvorenie výstavy ATELIÉR McQUEEN vo štvrtok 27. septembra 2018 sprevádzalo unikátne vystúpenie sólistov SND, pripravené špeciálne pre túto výnimočnú udalosť. Koncept POP UP Gallery pre AUPARK vytvoril kreatívny producent Milosh Harajda v spolupráci s Isabella Blow Foundation a IQOS. Záštitu nad týmto výnimočným konceptom nesie Britské veľvyslanectvo v Bratislave.

Výstavný projekt premenil výklad nákupného centra na akýsi kabinet kuriozít nabitý množstvom významov, aby pri príležitosti exkluzívnej premiéry filmu McQueen priblížil tvorbu britského módneho návrhára Alexandra McQueena (1969 – 2010) a vzdal hold jeho celoživotnému dielu. POP UP Gallery prezentuje dva konkrétne modely, ktoré na základe asociácií divákovi približujú charakter tvorby a typické výrazové prostriedky tohto módneho mága. Fotografické koláže a aranžované prvky dotvárajú kontext jeho diel a kladú dôraz na spôsob jeho prezentácie formou reinterpretácie umeleckých obsahov do podoby veľkolepého módneho divadla. „Ústredným motívom sú dva kontrastujúce solitérne modely z archívu nadácie Isabella Blow Foundation, ktoré sprostredkovávajú obsahové koncepty McQueenovho diela celkovo,“ hovorí autor koncepcie, scénograf Dragan Stojčevski.

Foto: POP UP Gallery McQueen

„Hlavnou inšpiráciou pre tento projekt bol newyorský obchodný dom Barney’s, kde Dennis Freedman spoločne s Daphne Guinness v roku 2011 vytvorili live performance k otvoreniu McQueenovej retrospektívnej výstavy SAVAGE BEAUTY v Metropolitan Museum of Art,“ uvádza kreatívny riaditeľ projektu Milosh Harajda. Výstava sa do histórie Metropolitan Museum of Art (MET) zapísala ako najnavštevovanejšia show a veľká časť exponátov pochádzala práve z osobnej haute couture zbierky Daphne Guinness, ktorá je aktuálne súčasťou archívu nadácie Isabella Blow Foundation . „Zaujímavým detailom inštalácie je čiernobiely portrét McQueenovej múzy Daphne, ktorý vznikol na jar 2018 v Bratislave a jeho autorom je fotograf Jan Grombiřík. Slávnostné otvorenie bolo koncipované ako „insta-happening“, kde módne autority naživo vysielali vystúpenie sólistov Baletu Národného divadla na svojich sociálnych sieťach,“ uzatvára Harajda.

„Je pre nás úplne prirodzené, že sme v našom nákupnom centre popri exkluzívnej premiére filmu McQueen poskytli priestory aj pre POP UP Gallery. Takto môžu naši návštevníci ešte lepšie nahliadnuť do sveta výnimočného módneho návrhára Alexandra McQueena, ktorý prepísal dejiny módy, pričom budú môcť obdivovať práve modely, ktoré boli vystavené v Metropolitan Museum of Art v New Yorku,“ hovorí Tomáš Urbanovský, Shopping Center Manager Aupark Bratislava.
Otvorenie výstavy ATELIÉR McQUEEN vo štvrtok 27. septembra 2018 sprevádzalo unikátne vystúpenie sólistov SND, pripravené špeciálne pre túto výnimočnú udalosť. Koncept POP UP Gallery pre AUPARK vytvoril kreatívny producent Milosh Harajda v spolupráci s Isabella Blow Foundation a IQOS. Foto: POP UP Gallery McQueen

Len počas exkluzívnej premiéry tohto módneho dokumentu bol dospelým užívateľom v Auparku Bratislava k dispozícii aj výnimočný koncept IQOS friendly lounge.

Umelecký prejav Alexandra McQueena je charakteristický neskrotnou ašpiráciou skúmať módu a jej témy ako umelecké koncepty. Jeho výnimočné kvality širšej verejnosti prvýkrát predstavila práve Isabella Blow, módna redaktorka časopisu VOGUE, ktorá v roku 1994, keď končil štúdium na londýnskej Central Saint Martins College of Art and Design, kúpila celú jeho absolventskú kolekciu. V rokoch 1996 až 2001 zastával pozíciu hlavného dizajnéra francúzskej módnej značky GIVENCHY a táto skúsenosť ho viedla k poznaniu, že ak má jeho tvorba priniesť skutočnú revolúciu, vyžaduje si viac času a osamostatnenie v podobe vlastnej módnej značky, ktorá vznikla krátko na to.

McQueen je nositeľom ocenenia britský dizajnér roka (British Designer of the Year) za roky 1996, 1997, 2001 a 2003. V roku 2003 získal aj medzinárodné ocenenie Rady amerických módnych návrhárov (CFDA’s International Designer of the Year).

„V zmysle citátu Give me time and I'll give you a revolution vytvára výstava obraz o McQueenovom celoživotnom opus magnum, ktoré mohlo vzniknúť iba vďaka zručnosti, precíznosti, trpezlivosti a mimoriadnej tvorivosti majstra. Výstavný projekt je komponovaný ako pocta odkazu tvorby módneho návrhára – umelca Alexandra McQueena,“ dodáva Lucia Ramljaková.
Otvorenie výstavy ATELIÉR McQUEEN vo štvrtok 27. septembra 2018 sprevádzalo unikátne vystúpenie sólistov SND, pripravené špeciálne pre túto výnimočnú udalosť. Koncept POP UP Gallery pre AUPARK vytvoril kreatívny producent Milosh Harajda v spolupráci s Isabella Blow Foundation a IQOS. Foto: POP UP Gallery McQueen

Komentáre