Štýl

Kremnické gagy oslávia 40 rokov viac ako stovkou predstavení

"Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka."

TASR/Webmagazin.sk, 24. augusta 2021 9:55
Japonská žonglérka Kana počas vystúpenia na 39. ročníku európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici 24. augusta 2019. Foto: TASR - Michal Svítok


Kremnica sa počas nadchádzajúceho víkendu stane opäť centrom humoru a satiry. Kremnické gagy, ktoré oslavujú svoj 40. ročník, prinesú viac ako 100 rôznych predstavení. TASR o tom informoval producent festivalu Pavol Kelley.

Tohtoročné Kremnické gagy budú výnimočne trvať štyri dni, slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční vo štvrtok (26. 8.) o 13.00 h v areáli Mestského hradu Kremnica. Podujatie prinesie približne 40 hodín živého umenia so zameraním na humor vrátane bohatého programu pre deti.

Spomienkou na uplynulé štyri desaťročia humorného festivalu bude výstava karikatúr a výtvarného humoru, na ktorej vystavujú všetci nominovaní a laureáti ceny Zlatý gunár. Predchádzajúce ročníky Kremnických gagov priblíži i výstava fotografií 40 rokov festivalu humoru. Súčasťou programu bude aj Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, Nový cirkus Younák, Divadlo Komédie, Košické bábkové divadlo či Bábkové divadlo na rázcestí a mnohí ďalší, chýbať nebudú ani tradičné živé námestia a umelci v uliciach.

Jubilejný ročník podujatia bude spomínať aj na veľké osobnosti slovenského divadla, ktoré už nie sú medzi nami.
Na archívnej snímke prezident Akadémie humoru Marián Labuda počas otvorenia 36. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2016. Foto: TASR Michal Svítok

„Čaká nás spomienkový program na Mariána Labudu a Stana Dančiaka. Budeme spomínať aj na Jula Satinského, ktorého knihu Moji milí Slováci bude každý večer čítať Juraj Kemka. Môžete si tiež vypočuť legendárne audionahrávky Radič Počasia, v ktorých Stano Radič predpovedá, ako bolo, ale aj koncert Jaro Filip Tribute band,“ vymenoval Kelley.

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu budú kapacity jednotlivých scén a priestorov obmedzené. Celý festival sa riadi režimom OTP, vstup je teda povolený pre zaočkované osoby, osoby s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 a ľuďom, ktorí nový koronavírus v uplynulých 180 dňoch prekonali. V spolupráci s mestom Kremnica organizátori pripravili aj odberové miesto na antigénové testovanie, nachádzať sa bude v blízkosti budovy mestského úradu.
Na snímke ohňová šou rakúskeho dua Fenfire s vystúpením s názvom Alps on Fire na 38. ročníku Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici. Foto: TASR Michal Svítok

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa v Kremnici prvýkrát konal v roku 1981. Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka. Anticenou Trafená hus zas festival reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti.

Komentáre