Štýl

Kaja Čemová: Chcem fotiť bežných ľudí, nie modelky

"Mladá fashion fotografka, stylistka a vizážistka má za sebou nejeden úspech, v profesii sa zdokonaľuje aj rôznymi kurzmi. Nám sa podarilo získať od nej niekoľko užitočných rád pre všetky ženy. "

Diana Vaculová, 4. apríla 2014 14:00
Kaja Čemová Foto: Oles Cheresko


So štýlom ruka v ruke kráča už od svojich štrnástich rokov, keď začala hrať na basgitare v dievčenskej kapele. To súviselo s potrebou vytvoriť si akýsi vlastný štýl, ktorým sa postupne začala prezentovať. Neskôr si spravila akreditovaný vizážistický kurz. Tak sa začala história projektu Očarujúca, vďaka ktorému chcela ukázať ženám, ako jednoducho a rýchlo sa dá upraviť s cieľom vyzerať sviežo, no prirodzene. Potom absolvovala kurz stylingu v Prahe, čo ju posunulo opäť vpred, až sa konečne dostala k fotografovaniu. O tom, aké to je byť fashion fotografkou bežných žien a aké tipy má pre ne, nám prezradila v krátkom rozhovore.

Ste fotografkou, vizážistkou ale i stylistkou. Ktorá z týchto umeleckých činností Vás baví najviac?

Ja sa už vlastne ani nepovažujem za vizážistku alebo stylistku. Keď sa ma niekto spýta, čo robím, odpoviem, že som fotografka. Takže to, čo ma baví najviac, je určite fotenie.

Prečo nechcete fotiť modelky, ale radšej obyčajné dámy?

Pretože fotiť modelku, ktorá má naučené pózy a vie sa tváriť perfektne v každej situácií je oveľa menej zaujímavé, než urobiť kvalitnú fotografiu ženy, ktorá stojí pred profesionálnym fotografom po prvýkrát. Tu si musíte vytvoriť určitý vzťah, preniknúť do jej duše, musíte v nej vzbudiť emóciu a ja milujem, ak dokážem v každej žene prebudiť pocit, aká je krásna. To ma na tom baví najviac.

Ilustračné foto Foto: Kaja Čemová
Každá žena má iný typ tváre. Existujú nejaké pravidlá alebo tipy, ako by sa mali ženy líčiť na základe svojich čŕt? Je rozdiel v líčení sa na fotografie a v bežnom mejkape?

Nejde ani tak o to, aký druh tváre má daná žena. Pri líčení na fotku tvoria 90 percent celkového výsledného efektu úpravy pred fotením. Základom je dobrá vizážistka. Jednoducho sa dá dosiahnuť zvýraznenie krásy tváre takzvaným modelovaním tváre, a teda kladením dôrazu na určité kontúry – nos, brada, stred čela a miesto nad lícnou kosťou musia byť namaľované bledším odtieňom mejkapu (to môžeme vidieť aj na fotke nižšie). Naopak, tmavší by mal byť napríklad vrch čela či miesto pod lícnymi kosťami. Na fotku tiež odporúčam extravagantné líčenie, skvelé sú aj umelé mihalnice. Out sú perleťové tiene. Posledným krokom k perfektnej vizáži je styling. Všetko zavisí od požiadaviek klientky, či chce mať styling ako z amerického vogue, alebo sa cítiť sexi v obtiahnutých šatičkách a zopár doplnkoch.

Čo sa týka bežného líčenia, každá žena by sa mala naučiť techniku päťminútového mejkapu. Jeho základ tvorí výber správneho odtieňa krycieho krému, nenanášať veľa púdru, pretože je prirodzené sa aspoň trochu lesknúť. Vždy si namaľovať líčka a zvýrazniť obočie – to robí totiž celkový výraz tváre. Na rozdiel od množstva doplnkov použitých pri fotení je pri bežnom nosení lepšie zvoliť maximálne dva, a to čo najďalej od seba – napríklad náhrdelník a prsteň.

Ako dlho Vám približne trvá príprava na jedno fotenie, respektíve na jednu zákazníčku?

Moja príprava spočíva predovšetkým vo vzájomnej komunikácií. Vtedy nadobudnem aj veľa inšpirácie, keď si s klientkou povieme spoločné predstavy, ja vybehnem do obchodíkov, kde zoženiem oblečenie. Potom prichádza skúšanie outfitov, líčenie, samotné fotenie. Čiže takých zopár hodín určite, keď pridám k tomu aj retuš fotiek. Je to však úžasná zábava. Keď vás práca baví, je to skvelé!

Ilustračné foto Foto: Kaja Čemová
Ak by ste mali vysloviť jednu jedinú radu pre naše čitateľky, aká by to bola?

Vždy si nájsť čas na nalíčenie sa. Nemusíte byť namachlené, ide len o zvýraznenie tých častí tváre, ktoré si to priam pýtajú.

A aká by bola jedna rada pre mužov?

Aby voňali.

Ako chodíte najradšej nalíčená Vy?

Ja mávam také zvláštne obdobia. Napríklad teraz mám obdobie, kedy nosím zvýraznené obočie, líčka a tmavý rúž na perách.

Aký štýl oblečenia rada nosíte a do čoho rada obliekate iných?


V prvom rade nikdy nenasledujem módne trendy. Riadim sa tým, čo sa páči mne. Veľmi rada mám pánsky štýl, ktorý kombinujem s dámskym. Často si kupujem väčšie tričká, košele, ale rada si dám aj sukne či šaty. Zbožňujem takzvané boyfriend jeans. A do čoho obliekam iných? Hm. To záleží od klientov, ale väčšinou je to u dám sexi romantický štýl – čiže šaty, sukne a lodičky, kým u pánov prevažuje biznis.

Aké trendy sú podľa Vás túto sezónu in, čo sa týka líčenia, ale aj oblečenia?

Podľa mňa sú jednoznačne in tmavšie pery – najmä oranžové, červené, fuchsiové, no a potom husté obočie, in je však aj nahé líčenie. V oblečení momentálne dominuje denim a áčkové sukne.

Existuje nejaké módne faux pas?

Áno, určite. Napríklad to môžu byť nesprávne vytieňované očné tiene, tmavý rúž bez kontúrovacej ceruzky či rozmazaná ceruzka na očiach.

A na záver, je vo vašej brandži niekto, kto Vás inšpiruje?

Samozrejme. Sú to najmä fashion fotografi. Spomedzi slovenských spomeniem Braňa Šimončíka, Lukáša Kimličku a Stanku Hricovú.

Komentáre