Štýl

Fotografickú súťaž Best Water Photo vyhrala maďarská fotografka

"Fotografickú súťaž o vode Best Water Photo 2013 vyhrala maďarská fotografka Ingrid Vases, oznámilo občianske združenie Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE)."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 7. novembra 2013 10:57
Fotografickú súťaž o vode Best Water Photo 2013 vyhrala maďarská fotografka Ingrid Vases. Víťazná fotografia z názvom „Summer Day“ Foto: GWP Central and Eastern Europe
Víťazka prihlásila do súťaže celkovo tri fotografie, pričom každá z nich mala podľa hodnotenia medzinárodnej komisie vysokú úroveň. Víťazná fotografia z názvom „Summer Day“ zvíťazila v konkurencii 259 snímok z Bulharska, Maďarska, Litvy, Moldavska, Rumunska, Slovinska a Slovenska.

Najlepšie fotografie budú vystavené v Poľskom kultúrnom inštitúte na Nám. SNP 27 v Bratislave od 9.12.2013 do 12.1.2014.

Súťaže sa toho roku zúčastnili aj dve krajiny nepatriace do regiónu strednej a východnej Európy – Belgicko a India. Účastníci súťaže boli profesionálni aj amatérski fotografi všetkých vekových skupín.
Na druhom mieste sa umiestnila fotografia Matjaza Skerjaneca zo Slovinska s názvom „Source Spring“ Foto: GWP Central and Eastern Europe

Na druhom mieste sa umiestnila fotografia Matjaza Skerjaneca zo Slovinska s názvom „Source Spring“ a trojicu najúspešnejších fotografií uzatvorila momentka „Sky High“ fotografky Fanni Jágity z Maďarska. Víťazka súťaže získala digitálny fotoaparát, súťažiaci na druhom a treťom mieste dostali veľkokapacitný disk na ukladanie svojich fotografií.

Súťaž sa uskutočnila v rámci Medzinárodného roka spolupráce v oblasti vody a jej organizátorom bol GWP CEE sídlom v Bratislave. Členmi hodnotiacej komisie boli profesionáli fotografi z Poľska, Ukrajiny a Srbska. Hodnotiacimi kritériami boli: kompozícia, dôraz na detail, využitie svetla a farieb, kreativita a väzba na región, kde fotografia vznikla.
Trojicu najúspešnejších fotografií uzatvorila momentka „Sky High“ fotografky Fanni Jágity z Maďarska Foto: GWP Central and Eastern Europe

Hlavným motívom súťažných fotografií bola voda – jej využitie a význam pre život. Účastníci zachytili vodu pomocou rôznych techník – krajinnej fotografie, panorámy, makro fotografie a pod. Jednotlivé fotografie sa výrazne odlišovali aj svojimi námetmi – od portrétov, momentiek, krajiny až po rodinnú fotografiu. Spoločný menovateľ všetkých prihlásených prác bol silný príbeh o vode, ľuďoch a ich vzťahoch v bežnom živote.

GWP CEE vysoko oceňuje úsilie, originálny pohľad a nápady všetkých účastníkov súťaže. Hlavným poslaním súťaže bolo poukázať na význam vody pre život a výzvy spojené s vodou v regióne strednej a východnej Európy.
* * *
Best Water Photo 2013 collection of works on Flickr
Best Water Photo Contest 2013
Best Water Photo 2013 collection of works on Facebook
Best Water Photo 2013 results on Facebook

Komentáre