Štýl

Zoznámte sa s farbou roka 2014

"Minuloročnú smaragdovú zelenú tento rok nahradí krásna žiarivá fialová. Vyhlásila to firma Pantone – svetový líder v oblasti farieb. "

Diana Vaculová, 8. januára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Firma Pantone každý rok vyberie jeden odtieň, ktorý bude symbolickým pre celý nasledujúci rok. Tentoraz zvíťazila „Radiant Orchid,“ čo je vlastne exotický druh fialovej. Pýtate sa, čo to znamená pre vás? Snáď len to, že ak chcete oživiť váš šatník, ale i interiér bytu, mali by ste siahnuť práve po nej. Dokonale sa hodí k výrazným farbám akými sú zelená, tyrkysová či svetlo žltá, no šmrnc dodá i šedej a béžovej.

Podľa výkonnej riaditeľky Pantone Colour Institute Leatrice Eisemanovej siaha „Radiant Orchid“ naprieč farebným spektrom a podnecuje našu predstavivosť. Vyjadrila sa tiež, že „je to farba, ktorá dodá človeku sebavedomie a upevní v ňom radosť, emócie lásky“.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Módni návrhári samozrejme idú krok s dobou a na mólach ju je vidieť čoraz častejšie. Dizajnéri už pripravujú svoje kolekcie na jar/leto 2014 práve v tomto odtieni. Možno i preto, že pridáva pleti žiarivosť a rozhodne vie upútať pozornosť. No a móda nie je jediné odvetvie, kde sa táto žiarivá farba objavuje. Svetoví vizážisti ju bez váhania v podobe rúžu, očných tieňov či laku na nechty nanášajú na slávne módne ikony. Inšpirujte sa nimi i vy.

Zástupcovia Pantone sú teda o nadvláde mixu farieb purpurovej, ružovej a fuchsiovej presvedčení. Dokonca si myslia, že je rovnako vhodná pre ženy, ako aj pre mužov. No a tí, ktorí si ju skôr vedia predstaviť v podobe doplnku do bytu, než doplnku k oufitu, nie sú vôbec vedľa. Je totiž správnou voľbou od odevného cez bytový až po úžitkový dizajn. A to nie je ani zďaleka všetko. O „Radiant Orchid“ sa predpokladá, že takisto ovplyvní zábavný priemysel, filmové produkcie, umelecké a zberateľské kolekcie, no i vzhľad turistických destinácií či výzor športových podujatí. Uvidíme, ako a čím nás tento rok prekvapí.

Komentáre