Štýl

Tetovania, vrásky či jazvy po akné? Takto sa ich dá zbaviť!

"Na otázky vás, našich čitateliek, odpovedá dermatologička a majiteľka súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny, MUDr. Alexandra Novotná. "

Veronika Rosputinská, 24. marca 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Krása síce nie je tým najpodstatnejším v živote ženy, určite nám ale dáte za pravdu, že každá žena sa chce páčiť. Svojmu okoliu, mužovi snov, sama sebe. Ak vám príroda nenadelila dokonalú pleť alebo ste v mladosti podľahli čaru tetovania a teraz si za to každý deň nadávate pred zrkadlom, nezúfajte. Moderná medicína dokáže divy.

Webmagazín v spolupráci s odborníčkou - dermatologičkou a majiteľkou súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny, MUDr. Alexandrou Novotnou, pripravil odpovede na otázky, ktoré ste nám poslali.
MUDr. Alexandra Novotná Foto: Archív MUDr. Alexandry Novotnej

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY ČITATELIEK



Mám už dávno po puberte, no akné nemizne. Navštevujem pravidelne kozmetický salón, používam drahé prípravky, vyskúšala som všetko. Nijak mi nepomohli ani viaceré kožné lekárky. Mám sa zmieriť s tým, že sa tohto problému už nezbavím alebo je ešte niečo, čo som nevyskúšala a mohlo by mi pomôcť?

Úspech liečby je závislý od mnohých faktorov a do veľkej miery závisí od spolupráce s pacientom a jeho dôvery voči ošetrujúcemu lekárovi. 50 percent úspechu je závislých na stanovení diagnózy, vylúčení vnútorných príčin a nasadení správnej starostlivosti o pleť. Zvyšných 50 percent je podľa mojich skúseností v odbornom ošetrovaní pleti. Patria sem lekárske laserové zákroky, čistenie pleti, ktoré by mala robiť skúsená kozmetička a ktorého samozrejmou súčasťou by u akné mala byť mikrodermabrázia a tiež záverečné ošetrenie takzvaným biostimulačným laserom. Pri liečbe akné sa v miestnej liečbe na odporučenie lekára používajú antibiotiká (krémy, roztoky), benzoylperoxid, kyselina azaleinová, deriváty vitamínu A (gely, krémy) a chemický peeling (aplikácia ovocných kyselín, najnovšie polyhydroxykyselín, ktoré sú jemnejšie voči pokožke). Ďalej je to aplikácia laseru a ako vysoko účinná sa ukázala metóda použitia intenzívneho pulzného svetla.

Z médií a reklám v poslednom čase počúvame o neinvazívnych skrášľovacích metódach. Aké to vlastne sú? Vykonávate ich aj Vy?

Neinvazívne metódy sú tie, ktoré si nevyžadujú chirurgický zákrok. Sú to napríklad alternatívy ku klasickej chirurgickej liposukcii - kryolipolýza, kedy pomocou špeciálneho prístroja zmrazujeme a tým odstraňujeme tukové bunky, alebo namiesto chirurgického liftingu použijeme na odstránenie vrások botoxové injekcie či kyselinu hyalurónovú. Na našej klinike ich samozrejme využívame. Výber metódy je veľmi individuálny a závisí od mnohých faktorov.

Dajú sa odstrániť jazvičky po akné? Manželovi na tvári ostali také značky, akoby jamky. Ako sa dajú odstrániť?


Prevenciou jaziev je správne ošetrovanie rany, ktorá vzniká napríklad pri akné. Pomáha lokálna aplikácia biostimulačného laseru a tiež aplikácia lokálnych krémov, napríklad s vitamínom E. Tiež by sa rany nemali vystavovať UV žiareniu, ktoré môže spôsobiť hyperpigmentáciu, teda vytvorenie tmavých škvŕn. Keď už dôjde k vzniku jaziev na tvári, najčastejšie sa na ich odstránenie využíva zbrusovanie laserom. Výhodou je použitie frakčného CO2 lasera, ktorý skráti dobu hojenia na cca 3 dni.

Čo je najúčinnejšou metódou v boji proti vráskam? Majú kolagénové krémy nejaký zmysel?

Neexistuje jediná účinná metóda. Vznik vrások ovplyvňuje množstvo faktorov, medzi inými aj genetické predispozície. Správnym ošetrovaním pleti a zdravou životosprávou vieme ich vznik pomerne dobre oddialiť. Základ je zdravá strava bohatá na vitamíny, nevystavovať sa nadmernému slnečnému žiareniu, ktoré urýchľuje starnutie pleti a pravidelné ošetrovanie a hydratovanie pleti. Podľa môjho názoru je lepšie nahradiť kolagénové krémy špeciálnym kolagénovým nápojom, vďaka ktorému sa kolagén dostane do tých hlbokých vrstiev kože kam patrí, čo sa krému podarí len veľmi ťažko.

Aký je postup v prípade, že si chcem dať odstrániť tetovanie? Koľko to asi stojí?

Na našej klinike používame veľmi účinnú laserovú metódu na odstraňovanie neželaného tetovania, ktorá je navyše takmer bezbolestná. Laser produkuje krátke záblesky, ktoré prechádzajú cez vrchnú vrstvu kože bez toho, aby ju porušili. Svetlo rôznych vlnových dĺžok je vstrebávané pigmentom tetovacích farieb a dochádza k jeho následnému rozstreleniu – rozloženie pigmentu na malé častice. Poškodené farebné častice odstráni imunitný systém kože alebo sa odlúpnu spolu s poškodenými povrchovými bunkami. S každým ďalším ošetrením sa hĺbka, do ktorej laser pôsobí zvyšuje a odstraňuje sa tak i tetovanie v spodnejších vrstvách kože. Kvalitný laser tak odstráni aj najhlbšie a najproblematickejšie farebné tetovania. Rôzne farby atramentu absorbujú rôzne vlnové dĺžky svetla, takže tetovanie, ktoré obsahuje viac než jednu farbu môže potrebovať viac ako jeden typ lasera. Svetlejšie farby ako je zelená a žltá, je ťažšie odstrániť, než tmavé farby, ako je modrá alebo čierna. Ošetrenie sa preto musí niekoľkokrát opakovať. Cena za tento zákrok sa stanovuje vždy individuálne podľa veľkosti a farebnosti tetovania.

Je botulotoxín nebezpečný? Aký je rozdiel v odstraňovaní mimických vrások pomocou neho a pomocou kyseliny hyaluronovej?

Existuje niekoľko typov tohto toxínu, ktorý našiel uplatnenie v mnohých medicínskych odvetviach. Na našej klinike pracujeme s botulotoxínom typu A (BTX – A), ktorého účinky sú najlepšie preskúmané. Klientom pomáha najmä pri odstraňovaní mimických vrások, používame ho však aj pri korekcii nadmerného potenia na tvári, na dlaniach alebo na stupajach. Na základe veľmi pozitívnych výsledkov, postupne rozširujeme pôvodné indikácie a využívame ho aj na liečbu vrások nad hornou perou a na krku. Veľmi dobré výsledky aplikácie botulotoxínu dosahujeme kombináciou s použitím implantátov – výplňových materiálov v oblasti pier, nosovo ústnych vrások, alebo vrások hnevu medzi obočím. Najčastejšie používame vstrebateľné implantáty, napríklad kyselinu hyaluronovú, kedy efekt pretrváva približne 9 mesiacov. Botulotoxín, ktorý používame na našej klinike je od renomovaných farmaceutických spoločností a teda bezpečný. Aplikácia botulotoxínu je ideálnym riešením pre tých, ktorých trápia vrásky, ale nechcú podstúpiť chirurgický lifting.

ĎALŠIE OTÁZKY A ODPOVEDE OD MUDR. ALEXANDRY NOVOTNEJ

Komentáre