Hudba a film

Stvoril Mickeyho aj Goofyho. Walt Disney si na úspech musel počkať

"Deti sa zamilovali do postavičiek, ktoré vyšli z dielne Disneyho. Patrí k nim Mickey Mouse, káčer Donald, Goofy a pes Pluto. "

TASR, 15. decembra 2016 9:00
Mickey Mouse, ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Americký filmový producent, režisér, scenárista a animátor Walt Disney svoj prvý animovaný film vytvoril v roku 1923. Deti sa zamilovali do postavičiek, ktoré vyšli z jeho dielne. Patrí k nim Mickey Mouse, ktorý je považovaný za Disneyho alter-ego. Ďalšími detskými idolmi sa stali káčer Donald, Goofy a pes Pluto. Majster animácie kreslil tiež ilustrácie do kníh a časopisov, založil prvý zábavný park nazvaný Disneyland. V pondelok 5. decembra uplynulo 115 rokov od jeho narodenia. O desať dní neskôr vo štvrtok 15. decembra uplynie 50 rokov od jeho úmrtia.

Walter Elias "Walt" Disney sa narodil 5. decembra 1901 v americkom Chicagu. Jeho kresliarsky talent sa prejavil už v detstve. Počas prvej svetovej vojny sa prihlásil do armády, neskôr sa vrhol na podnikanie. V roku 1922 vo vlastnom štúdiu v americkom New Yorku s kamerou z druhej ruky vyrobil dvojminútový reklamný film pre miestne divadlá. Nakrútil aj sériu kreslených filmov nazvanú Laugh-O-grams a o trošku dlhší, sedemminútový film Alice in Cartoonland, v ktorej sa kombinovali hrané a kreslené sekvencie. Bankrotu sa však štúdio nevyhlo, Disney len s kufríkom odišiel pokúšať šťastie do filmového Hollywoodu. Tam sa na neho usmialo šťastie v podobe úspechu série Alice Comedies.

V roku 1928 nakreslil počas štvordňovej cesty vlakom postavičku myšky. Nazval ju Mortimer Mouse, ale toto meno sa nepáčilo jeho manželke, tak ho zmenil na Mickey. Myšiak sa objavil v niekoľkých kreslených filmoch, verejnosť však nezaujali. Úspech sa dostavil až s filmom Steamboat Willie v kine v New Yorku. Medzi obecenstvom sedel jeho autor a pozoroval, na ktorých častiach filmu sa diváci smejú, aby to mohol využiť v ďalších filmoch.

V roku 1932 Disneyho spoločnosť vyprodukovala prvý kreslený farebný film Flowers and Tree, ktorý priniesol štúdiu prvé oficiálne ocenenie. Krátky film o Troch prasiatkach v roku 1933 s chytľavou melodickou pesničkou sa prehnal krajinou ako uragán.

Z dielne štúdia Walta Disneyho vzišiel aj animovaný film Snow White and the Seven Dwarfs (Snehulienka a sedem trpaslíkov, 1937), za ktorý ako vôbec prvý v histórii získal autor Oscara za filmové novátorstvo. V nasledujúcich rokoch sa v kinách objavili filmy Pinocchio (1940), Dumbo (1941) a Bambi (1942).

Zábavné parky, tzv. Disneylandy, otvárajú po celom svete. Na snímke otvorenie Disneylandu v Šanghaji v roku 2016. Foto: TASR/AP


Ďalší sen Walta Disneyho o zábavnom parku sa stal skutočnosťou v roku 1955. Prvý Disneyland Park otvorili v americkom Los Angeles, nasledovali ďalšie v Tokiu (Japonsko), Paríži (Francúzsko), Hongkongu a v Šanghaji (obe Čína).

Walt Disney zomrel 15. decembra 1966 v nemocnici v Los Angeles v americkej Kalifornii.

V roku 2006 velikána kresleného filmu Walta Disneyho uviedli do Kalifornskej siene slávy.

Animovaný film Walta Disneyho Králik Oswald, ktorý bol 87 rokov považovaný za stratený, sa našiel v archíve Britského filmového inštitútu, informoval 3. novembra 2015 britský denník Daily Telegraph. Králik Oswald bol prvým kresleným hrdinom, ktorého svetoznámy animátor vytvoril.

ODPORÚČAME TIEŽ:
CHLUMSKÝ: Inšpektor Max je skutočne zvláštny úkaz, Kukura je zjavenie
Film o Rytmusovi má na mladých pozitívny vplyv, zlepšil postoj k Rómom
Mozaika z kávových zŕn je svetovým unikátom, nájdete ju na Orave
DADO NAGY: V slovenskej literatúre absentujú veľké témy

Komentáre