Hudba a film

Vyhlásili finalistov ocenenia Anasoft litera 2022

"Porota vyhlási v septembri tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu."

TASR, 10. marca 2022 13:59
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Organizátori literárnej ceny Anasoft litera vyhlásili v stredu desiatku nominovaných kníh na prestížne ocenenie. "Okrem diel etablovaných spisovateľov, z ktorých štyria sú laureátmi ceny Anasoft litera, sú medzi nimi aj dva debuty," uviedla pre TASR PR manažérka Mária Hejtmánková. Dodala, že odborná porota vybrala finálovú desiatku zo 132 hodnotených kníh.

Titul laureáta a cenu 10.000 eur môžu získať Balla s knihou Medzi ruinami z vydavateľstva KK Bagala, Ivana Dobrakovová (Pod slnkom Turína, Marenčin PT), Nicol Hochholczerová (Táto izba sa nedá zjesť, KK Bagala), Ivan Medeši (Vilkovia, Východoslovenské združenie Valal), Jana Micenková (Krv je len voda, Marenčin PT), Lukáš Onderčanin (Utópia v Leninovej záhrade, Vydavateľstvo Absynt), Stanislav Rakús (Ľútostivosť, KK Bagala), Vanda Rozenbergová (Zjedol som Lautreca, Slovart), Arpád Soltész (Zlodej, Ikar) a Marek Vadas (Šesť cudzincov, KK Bagala).

Desať slovenských autorov a ich prózy posunula do finále 17. ročníka ocenenia porota v zložení germanistka, literárna vedkyňa, prekladateľka, redaktorka a rodová expertka Jana Cviková, poľská prekladateľka a spisovateľka Weronika Gogola, literárna vedkyňa a pedagogička Tamara Janecová, redaktor, literárny kritik a prekladateľ Gábor Csanda a literárny vedec, prekladateľ a vysokoškolský pedagóg Marián Andričík.

"V tomto ročníku sa desiatka poskladala z ôsmich nových knižných titulov autoriek a autorov, ktorých už dobre poznáme, a – čo je zvlášť potešujúce – aj z dvoch debutov," zhodnotila Cviková. "Považujem za vynikajúce, že sa desiatka vyznačuje rozmanitosťou vo viacerých smeroch: čo sa týka autorského generačného zastúpenia, prozaického gesta aj tém. Žánrová pestrosť siaha od poetickej skratky cez psychologický román, historický dokumentárny román, klasické poviedky až po triler," dodala.

Porota vyhlási v septembri tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. O Cene čitateľov bude rozhodovať verejnosť od 1. apríla v internetovom hlasovaní.



Komentáre