Hudba a film

Vo veku 71 rokov zomrela herečka, autorka a režisérka Milka Zimková

"Milka Zimková podľahla ťažkej chorobe. Zomrela v nemocnici v utorok 30. mája."

TASR, 31. mája 2023 10:21
Na snímke herečka Milka Zimková počas tlačovej konferencie 17. septembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa informácíí, ktoré priniesli viaceré médiá a potvrdil aj aj bývalý manžel herečky, výtvarník Milan Zimka, v utorok zomrela Milka Zimková. Herečka bola známa predovšetkých vďaka svojim monodrámam, v ktorých odhaľovala mentalitu svojich rodákov z východného Slovenska.

Milka Zimková na narodila v Okružnej neďaleko Prešova 1. mája 1951. Vyštudovala herectvo na DAMU v Bratislave, štúdium ukončila v roku 1973. Rok bola členkou trnavského divadla, potom sa rozhodla pre slobodné povolanie. Účinkovala vo viacerých televíznych aj celovečerných filmoch, napríklad v Uherovom filme Kosenie Jastrabej lúky, ale prevažne sa venovala vlastnej tvorbe - ako prozaička, scenáristka i herečka.
Foto: FB Milka Zimková

Napísala tri poviedkové knihy: Vstupenka do neba, No a čo?, Bez slov, ktoré sa stali základom pre jej monodrámy. So svojim Divadlom jedného herca vystupovala nielen na malých scénach na Slovensku, ale j v susedných krajinách. Jej hlavnou hrdinkou vždy bola žena z východného Slovenska, ktorá sa urputne snaží hľadať šťastie a lásku v konvenciách zviazanom prostredí. Typické pre jej tvorbu bolo časté používanie východoslovenského nárečia v textoch a veľký zmysel pre humor.
Mama Johana a dcéra Paulínka vo filme Pásla kone na betóne. Foto: FB Milka Zimková

Na základe jej diel vznikli dva celovečerné filmy, dnes už kultový Pásla kone na betóne (1982) režiséra Štefana Uhere. Film je príbehom slobodnej matky Johanky a jej dospievajúcej dcéry, ktorým obom citové vzplanutie preurčí osud v duchu známej vety z filmu "nemaš chlopa, nemaš pravdy!" V roku 1995 nakrútil voľné pokračovanie filmu režisér Stanislav Párnický pod názvom ...kone na betóne.

Za svoju hereckú a autorskú prácu získala mnoho ocenení, medzi inými napríklad Hlavnú cenu medzinárodnej poroty na 40. festivale Divadla jedného herca v poľskom meste Vroclav.

Manželom Milky Zimkovej bol akademický maliar Ondrej Zimka. Mali spolu dve deti. Dcéra Milina Zimková je tiež uznávanou výtvarníčkou.

Komentáre