Hudba a film

Viva Musica! festival začína už v sobotu koncertom na Hlavnom námestí

"Typickým znakom Viva Musica! festivalu sú netradičné a jedinečné hudobné spojenia. Tento rok nie je žiadnou výnimkou."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 16. júna 2014 5:59
Viva Musica! festival začína už túto sobotu koncertom na Hlavnom námestí Foto: Viva Musica!
Vystúpi jeden z najžiadanejších kontratenoristov na svete Xavier Sabata so súborom dobových nástrojov Il pomo d’oro, Korben Dallas s komorným orchestrom Sinfonietta Bratislava, Quasars Ensemble s husľovým virtuózom Daliborom Karvayom, Vladislav „Slnko“ Šarišský svojou hudbou oživí starý hororový film Nosferatu a 10. ročník festivalu vyvrcholí na bratislavskom hrade spojením svetoznámych operných hviezd Slovenska.

Počas uplynulých ročníkov vystúpilo v rámci 68 koncertov viac ako 150 špičkových sólistov, ansámblov a orchestrov. Spomeňme napríklad ruského barytonistu Dmitrija Hvorostovského, mexického tenoristu Ramóna Vargasa, britského hudobného skladateľa a klaviristu Michaela Nymana, britského huslistu Nigela Kennedyho, ruského klaviristu Borisa Berezovského, venezuelskú klaviristku Gabrielu Montero, dvojicu Igudesman & Joo či japonskú jazzovú klaviristku Hiromi s The Trio Project. Tento rok Viva Musica! festival prichádza s novým, pestrofarebným narodeninovým programom.

Otvárací koncert Viva Musica! festivalu a Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2014 v spolupráci s medzinárodným festivalom Letné shakespearovské slávnosti sa uskutoční už túto sobotu 21. júna koncertno-javiskovým spracovaním Shakespearovej komédie Sen noci svätojánskej s rovnomennou scénickou hudbou nemeckého hudobného skladateľa Felixa Mendelssohna-Bartholdyho. Na pódiu vystúpia herci Sabina Laurinová, Oldřich Vízner, Csongor Kassai, Jakub Rybárik a Peter Kadlečík v sprievode Slovenskej filharmónie, ktorá na festivale vystúpi po prvýkrát, pod taktovkou Leoša Svárovského. Súčasťou orchestra budú aj členky Slovenského filharmonického zboru. Koncert sa uskutoční na Hlavnom námestí a bude zadarmo.

Nedeľa 22. júna 2014 bude patriť deťom. O 17:00 sa začne na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého (Primaciálny palác) netradičné spracovanie opernej klasiky pre deti – Mozartova opera Čarovná flauta v podaní Národného bábkového divadla Praha. Večer o 20:00 sa na Hlavnom námestí predstaví obrovský mládežnícky orchester zložený z najtalentovanejších detí z celého Slovenska v projekte Virtuoso.
Vladislav „Slnko“ Šarišský svojou hudbou oživí starý hororový film Nosferatu Foto: Viva Musica!

Po dni voľna sa festival presunie do Starej tržnice, kde vystúpi súbor Quasars Ensemble & Dalibor Karvay (24. júna), španielsky kontratenorista Xavier Sabata s projektom Händel: Bad Guys (25. júna), skupina Korben Dallas v komorným orchestrom Sinfonietta Bratislava pod taktovkou Branislava Kostku (26. júna) a premietne sa nemý film Upír Nosferatu s hudbou slovenského skladateľa Vladislava Šarišského (27. júna).

Svetoznáme slovenské operné hviezdy po prvýkrát spolu na jednom pódiu!
Festival vyvrcholí 28. júna na Bratislavskom hrade jedinečným záverečným koncertom Viva Opera!, na ktorom spoločne vystúpia najznámejšie operné hviezdy Slovenska Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Miroslav Dvorský, Dalibor Jenis a Štefan Kocán v sprievode Orchestra Viva Musica pod taktovkou Martina Leginusa.

Príďte zažiť sedem krásnych večerov plných silných emócií a úžasných umeleckých výkonov.
Celý program nájdete na www.vivamusica.sk
Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.

Komentáre