Hudba a film

VIDEO: Nová scéna uvádza hru T. Williamsa o vyrovnávaní sa s traumou

"Novým titulom DNS nadväzuje na líniu inscenácií "Off Nová scéna" v Štúdiu Olympia, v ktorej dáva šancu aj novým divadelným žánrom a mladej generácii najtalentovanejších tvorcov."

TASR, 15. februára 2023 14:24
Komorná inscenácia ponúka brilantnú kresbu charakterov postáv, výnimočné herecké výkony Zuzany Haverda a Lukáša Pištu v réžii Tomáša Procházku, jedného z najvýraznejších mladých režisérov pôsobiacich na Slovensku i v Česku. Foto: Robert Tappert, FB DNS

Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) uvedie 16. februára v Štúdiu Olympia premiéru hry amerického dramatika Tennesseeho Williamsa Hra pre dvoch. V komornej inscenácii sa v réžii Tomáša Procházku predstavia Zuzana Haverda a Lukáš Pišta. "Ide o prvé uvedenie tejto hry na Slovensku i v Česku," informovali tvorcovia na utorkovej tlačovej konferencii.

"K Tennesseemu Williamsovi mám veľmi osobný vzťah, bol to prvý autor, ktorého som režíroval, sprevádza ma celý život. Pôvodný zámer bol zobrať tri jednoaktovky a urobiť celovečerný 'spiel', v rešerši som natrafil na výnimočnú hru The two-character play," priblížil pre TASR genézu predstavenia Procházka. Režiséra žijúceho v Prahe oslovilo Williamsovo "divadlo v divadle". "Je to jeho najexperimentálnejší text, ako autor sa uvoľnil, nie je to len realistický príbeh, je to veľmi surreálne, snové," poznamenal Procházka. "Je to najosobnejšia interpretácia Williamsa ako autora a jeho sestry Rose, ktorá bola jeho celoživotná inšpirácia, bola schizofrenička a, bohužiaľ, jedna z obetí praktiky transorbitálnej lobotómie, na základe ktorej bola celoživotne inštitucionalizovaná," dodal.



Tragifraška na hranici psychologického trileru sleduje príbeh dvoch hercov Claire a Feliceho, ktorých na konci turné opúšťa ich herecká spoločnosť, ostávajú napospas jeden druhému, aby odohrali jedinú inscenáciu, ktorú v tomto zložení môžu hrať - Hru pre dvoch - príbeh súrodencov, ktorých spája hrôzostrašná minulosť. "Divadlo v divadle je o dvoch súrodencoch, ktorí sú traumatizovaní, zároveň tam máme príbeh Tennesseeho Williamsa a jeho sestry, je to o vyrovnávaní sa s traumou a jej akceptácii," podčiarkol režisér a autor scény hry, v ktorej sa hranice reality a divadla stierajú a nikto si nie je úplne istý, čo je skutočnosť a čo divadlo.



Podľa dramaturgičky Andrey Bučko sa Hra pre dvoch stretla v čase vzniku s rôznorodými reakciami i nepochopením. "Vraj by ju dokázal rozlúštiť len psychoanalytik samotného Williamsa. No iba predbehla svoju dobu a dnes ponúka hlboký obraz o spoločnosti, keď sa téme duševného zdravia, traumy a závislosti venuje čoraz viac pozornosti," dodala k hre, ktorá mala svetovú premiéru v decembri 1967 v londýnskom Hampstead Theatre.

Novým titulom DNS nadväzuje na líniu inscenácií "Off Nová scéna" v Štúdiu Olympia, v ktorej dáva šancu aj novým divadelným žánrom a mladej generácii najtalentovanejších tvorcov.
Na snímke zľava režisér Tomáš Procházka, dramaturgička Andrea Bučko, herečka Zuzana Haverda (Clare) a herec Lukáš Pišta (Felice) počas tlačovej konferencie po verejnej generálke hry Tennesseeho Williamsa Hra pre dvoch v Divadle Nová scéna v Bratislave 14. februára 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Komentáre