Hudba a film

Úspešný český muzikál Biograf láska prichádza do Bratislavy

"Dej muzikálu Biograf láska sa točí okolo troch charakterovo odlišných ženských postáv zápasiacich so situáciami, ktoré prináša život."

TASR, 15. marca 2024 10:57
Na snímke zľava PR manažérka Andrea Čurná, speváčka a herečka Márie Křížová, herec Ján Kříž a herečka Natálie Halouzková počas prezentácie muzikálu s názvom Biograf láska v Bratislave v stredu 7. februára 2024. Foto: TASR - Jakub Kotian

Herci pražského Divadla Kalich predstavia v Bratislave už vo štvrtok muzikál Biograf láska, plný nestarnúcich hitov legendárnej speváčky Hany Zagorovej. Muzikál je u našich západných susedov vypredaný na dlhé mesiace dopredu. Diváci ho budú môcť vidieť iba v bratislavskom Stars auditoriu už v druhej sezóne od svojho uvedenia.

Autorkou scenára je spisovateľka a publicistka Uljana Donátová, režisérom a scénografom Jan Kříž, kostýmy navrhol Radek Fišer, choreografkou je Petra Parvoničová, hudobne muzikál naštudoval Ľubomír Dolný. V hlavných úlohách sa v alternáciách predstavia Marie Křížová, Elis Ochmanová, Katarína Bohatová, Michaela Tomešová, Denisa Nesvačilová, Roman Tomeš, Bořek Slezáček, Zbyněk Fric, Ján Tenkrát, Přemysl Pálek a Milan Peroutka.

Dej muzikálu Biograf láska sa točí okolo troch charakterovo odlišných ženských postáv zápasiacich so situáciami, ktoré prináša život. Každá z nich sa snaží prijímať ich a riešiť po svojom, pokiaľ možno s potrebnou dávkou nadhľadu. Občas sa medzi sebou riadne podpichnú, nie je im cudzia ani irónia, na druhej strane sa však dokážu za každých okolností podržať a povzbudiť. Všetky hlavné protagonistky majú navyše niečo spoločné - snívajú o láske, ktorá má mnoho podôb a ktorá im je v závere aj dopriata. Dôležitou protiváhou komplikovaného sveta dospelých sú v muzikáli detské postavy. Herecké obsadenie vzišlo z niekoľko kôl trvajúcich konkurzov.

To, čo samotnému príbehu dodáva tú správnu šťavu, sú jednoznačne nestarnúce hity Zagorovej. Česká speváčka, textárka, herečka a moderátorka sa nezmazateľným spôsobom zapísala do sŕdc svojich fanúšikov i do histórie česko-slovenskej populárnej hudby. Medzi desiatkami hitov deväťnásobnej zlatej slávice Zagorovej je aj Biograf láska, podľa ktorého dostal muzikál názov. Vyšiel na albume Světlo a stín v roku 1982. Hudbu zložil Jiří Zmožek, text napísal Vladimír Čort, speváčka skladbu nahrala s orchestrom Karla Vágnera.

"Hanka Zagorová nám dala veľkú tvorivú slobodu, sama dobre vedela, ako veľmi je pre každého umelca dôležitá. O scenári muzikálu sme spolu diskutovali, poznala ho do bodky, no ďalej nás nechala pracovať. Jej dôveru si nesmierne vážim," hovorí režisér Kříž.




Komentáre