Hudba a film

Unikátny dokument Karel vstúpil do slovenských kín

"9. novembra mala slávnostnú premiéru v bratislavskom kine Cinemax v Bory Mall kvôli pandémii viackrát odložená snímka Karel."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 10. novembra 2021 14:04
Unikátny dokument Karel vstúpil do slovenských kín Foto: ECO – INVESTMENT a.s.
Unikátny dokument Karel prináša veľmi osobný pohľad na posledný rok života legendy populárnej hudby Karla Gotta. Projekcia sa uskutočnila za prítomnosti tvorcov dokumentu, spevákovej manželky Ivany a pozvaných hostí.

Veľmi ma teší, že sme dnes v Bratislave. Karel miloval Slovensko a chodil sem veľmi rád. Prial by si, aby dnešný večer bol oslavou života, aby ste neboli smutní, aby ste sa bavili a spomínali naňho s láskou," povedala pred uvedením filmu Ivana Gottová. Poďakovala sa realizačnému tímu, ale aj generálnemu partnerovi filmu Milanovi Fiľovi za jeho dlhoročnú podporu, priateľstvo a priazeň.

Autorkou dokumentu je renomovaná režisérka Olga Malířová - Špátová, ktorá nakrúcala portrét Karla Gotta počas posledného roku jeho života. S kamerou sa vydala na miesta, ktoré boli v jeho živote kľúčové. Divák tak uvidí jeho pražskú vilu Na Bertramce, stane sa súčasťou rodinných Vianoc na chalupe a navštívi aj dedinku, kde Karel Gott vyrastal a kam ho to na sklonku života ťahalo. V celom filmovom portréte nechýba Karlov povestný humor, ale tiež pokora a nadhľad. Vo filme ho sprevádza jeho manželka Ivana a tiež dcéry Charlotte Ella a Nelly Sofia. Karel odkrýva aj svoj vzťah s nemanželskou dcérou Luciou, ktorá v dokumente vystupuje so svojimi deťmi.



Film prostredníctvom Gottových spomienok rekapituluje jeho jednotlivé životné etapy. Spomína na chvíle obrovskej slávy doma aj v zahraničí, vysvetľuje, prečo sa rozhodol neemigrovať. Otvorené výpovede sprevádzajú nesmrteľné pesničky a archívne zábery. Opisuje aj obdobie normalizácie, počas ktorej podpísal Antichartu a hodnotí, čo bolo z dnešného pohľadu správne, čo nie, čo by urobil inak.

Film vznikol vďaka podpore prezidenta holdingu ECO - INVESTMENT a.s. Milana Fiľa, ktorý bol nielen jeho dlhoročným podporovateľom, ale aj osobným priateľom. „Dovolím si tvrdiť, že v posledných rokoch sa náš vzťah vyvinul do skutočného priateľstva. V minulosti sme spolu dokonca trávili dovolenky. Pamätám si na každú chvíľu s ním a spomienky na neho mi zostanú navždy v srdci," hovorí Milan Fiľo. „Celý život som obdivoval maestra Gotta a preto som sa rozhodol podporiť nakrúcanie filmu Karel. Prepája dve z mojich najväčších vášní a ambícií - umenie, jeho podporu a zachovanie Karlovho odkazu pre všetkých a navždy,“ vraví Milan Fiľo, priateľ Karla Gotta.

Komentáre