Hudba a film

Týždeň pred Vianocami príde do kín dokumentárna komédia Králi videa

"V druhej polovici adventu naplnia kiná svoje programy atraktívnymi titulmi, vrátane tých domácich."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 10. decembra 2020 15:46, aktualizované 15. decembra 16:02
Foto: Continental film
Slovensko-český dokumentárny film Králi videa do nich pribudne 17. decembra a prinesie mimoriadne zábavný pohľad na fenomén tzv. „rýchlodabingu“, vďaka ktorému si mohli tunajší filmoví fanúšikovia vychutnávať západné filmy aj v časoch neprajúceho režimu.

Dokumentárna komédia mapuje scénu dovozu, kopírovania a dabovania dovozových filmov v socialistickom Československu. O svojej bizarnej tajnej činnosti porozprávajú osobnosti dobovej videoscény, z ktorých sa neskôr stali úspešní publicisti, režiséri, prekladatelia či majitelia videopožičovní. Okrem tých, ktorí dabingy tvorili a videokazety šírili po republike, dostanú slovo aj zástupcovia tých, ktorí stáli na druhej strane zákona a ich úlohou bolo takýchto „pirátov“ loviť.

Králi videa si svojím nenúteným humorom aj informačnou hodnotou už stihli získať publikum v Českej republike, vďaka čomu patria medzi najlepšie hodnotené filmy roka v Československej filmovej databáze. Na svojom konte majú tiež Cenu divákov z Medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany.

Snímku, ovenčenú množstvom pozitívnych recenzií aj nadšených diváckych ohlasov, do slovenských kín prinesie distribučná spoločnosť Continental film.


Králi videa
Premiéra: 17. decembra 2020
Originálny názov: Králi videa
Krajina pôvodu: Slovensko
Rok výroby: 2020
Žáner: dokument
Dĺžka: 82 min.
Jazyková verzia: originálna verzia
Odporúčaná prístupnosť: tento film je nevhodný pre maloletých do 15 rokov
Formát: 2D
Réžia: Lukáš Bulava
Scenár: Petr Svoboda
Kamera: Albert Loprais, Aleš Špidla
Strih: Peter Pavlík
Hudba: Jake Sladek
Hrajú: Ondřej Hejma, Zdeněk Troška, Roman Holý, František Fuka, Dana Hábová, Ondřej Neff, Petr Šaroch, Jozef Šedý, Pavel Hewlit, Miroslav Táborský (voiceover)

Komentáre