Hudba a film

Tretia rozprávka M. Čengel Solčanskej je podľa režisérky najvtipnejšia

"V jej réžii sa v rozprávke Tri zlaté dukáty, ktorú zdedila po zosnulom režisérovi Stanislavovi Párnickom, predstavia mladí slovenskí herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi."

TASR, 17. decembra 2023 12:01
Na archívnej snímke autorka scenára a režisérka Mariana Čengel Solčanská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tri zlaté dukáty sú treťou rozprávkou Mariany Čengel Solčanskej, nakrútila ich po rozprávkových filmoch Láska na vlásku (2014) a Zakliata jaskyňa (2022). Podľa režisérky a scenáristky je jej nová rozprávka jednoznačne najvtipnejšia.

"Aj keď pracujeme s osvedčeným rozprávkovým motívom: statočný mládenec oslobodí zakliatu devu a žijú šťastne až do smrti, podarilo sa nám spracovať ho sviežo a netradične," prezradila Čengel Solčanská na tohtotýždňovej prezentácii noviniek RTVS.

Režisérka súhlasí, že väčšinou sa mládenci do zakliatych dievčin zamilujú na prvý pohľad, ale v prípade novej pôvodnej vianočnej rozprávky je to inak. "Hlavný hrdina je v rozpakoch. Čo si má chudobný, ale moderný chlapec túžiaci po živote v Amerike počať v roku 1900 s čudáckou slečnou patriacou správaním a rozmýšľaním do čias neskorej renesancie? Táto netradičná zápletka poskytuje množstvo humorných situácií," naznačuje Čengel Solčanská.

V jej réžii sa v rozprávke Tri zlaté dukáty, ktorú zdedila po zosnulom režisérovi Stanislavovi Párnickom, predstavia mladí slovenskí herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi. Zahrali si po boku hereckých kolegov Jozefa Vajdu, Jany Hubinskej, Michala Isteníka, Ondreja Kovaľa, Juraja Hrčku, Mariána Labudu ml., Jitky Čvančarovej, Lukáša Pelca a ďalších.

Rozprávkovú novinku uvidia diváci na Štedrý deň 24. decembra o 20.10 h na Jednotke.




Komentáre