Hudba a film

SND dnes prinesie predstavenie Polnočná omša k vám domov

"Vstupenky sú dispozícií na novej platforme navstevnik.online, cez ktorú si taktiež budete môcť prenos pozrieť. Začína sa dnes o 20. hodine."

TASR/Webmagazin.sk, 11. novembra 2020 15:08
V hre Petra Karvaša o postojoch ľudí k udalostiam konca druhej svetovej vojny uvidíte v živom online prenose z novej budovy SND Emila Horvátha, Annu Javorkovú, Milana Ondríka, Dana Heribana, Petru Vajdovú, Richarda Stankeho a ďalších. Réžiu má Lukáš Brutovský. Foto: Facebook činohra SND

Nový projekt ONLINE ŽIVÉ UMENIE štartuje v stredu 11. novembra 2020 o 20.00 hod. jednou z najlepších slovenských drám Polnočnou omšou. V hre Petra Karvaša o postojoch ľudí k udalostiam konca druhej svetovej vojny uvidíte v živom online prenose z novej budovy SND Emila Horvátha, Annu Javorkovú, Milana Ondríka, Dana Heribana, Petru Vajdovú, Richarda Stankeho a ďalších. Réžiu má Lukáš Brutovský.

Hra jedného z najvýraznejších slovenských dramatikov minulého storočia sa odohráva na Štedrý deň roku 1944. Neoslavuje však vojnových hrdinov – skúma a detailne analyzuje postoje a vzťahy obyčajných ľudí k dramatickým udalostiam končiacej sa druhej svetovej vojny. Manželia Kubišovci sú ľudia veľmi nenápadní, neangažovaní, vzorne sa starajúci o svoju rodinu, dbajúci na zvyky a tradície. Zároveň však ľudia neobyčajne flexibilní. Najmladší syn je partizán, starší gardista, dcéra arizátorka. Pri štedrovečernom stole sedia s nacistom, nádejnou nevestou je komunistka. Situácia na fronte je však čoraz neistejšia, je viac a viac zrejmé, že sa blíži chvíľa, keď bude treba jedného z členov rodiny obetovať. Z čoho sa budú spovedať na polnočnej omši?

Projekt Online Živé umenie sa spúšťa vďaka dohode Ministerstva kultúry SR s Úradom verejného zdravotníctva SR. Na jej základe môžu aj počas zatvorenia divadelné, tanečné, hudobné a ďalšie profesionálne telesá vysielať online svoju produkciu.

Dlhodobo vypredané činoherné, operné a tanečné predstavenia, muzikály a aj koncerty klasickej hudby si bez cestovania a za cenu jednej vstupenky môže pozrieť celá rodina. Medzi zapojenými inštitúciami sú v prvej fáze divadelné, hudobné a tanečné scény zriaďované ministerstvom kultúry. Časom pribudnú ďalšie, keďže ministerstvo chce projekt sprístupniť aj inštitúciám mimo rezortu.

Online Živé umenie tak spája na jednej adrese https://navstevnik.online/ predstavenia viacerých scén. Na tomto portáli si záujemcovia kúpia vstupenku a nemusia sa obávať - kapacita virtuálnej divadelnej sály, je na rozdiel od klasickej, neobmedzená. Vstupenky budú k dispozícii aj pár minút pred začiatkom predstavenia.

Komentáre