Hudba a film

Skupina Hex získala zlatú platňu za nový album Tebe

" Album ponúka jedenásť nových skladieb, vydaných v podobe knihy. Na ňom si fanúšikovia nájdu hity Ľahký song a Nezaspím. "

TASR, 23. decembra 2017 9:00
Na snímke členovia skupiny Hex zľava Peter Dudák (Ďuďo), Martin Žúži (Fefe), Tibor Szabados (Tybyke) a Tomáš Dohňaský (Yxo). Foto: TASR/Pavol Zachar
Bratislavské Štúdio L+S si v stredu večer (20.12.) obsadila známa slovenská kapela Hex. Pár hodín pred najkrajšími sviatkami pokoja v roku pozvala fanúšikov na koncert Vianočný Hex a hostia. Ani netreba pripomínať, že bolo vypredané a posledným šťastlivcom sa ušlo aspoň miesto na státie pri vstupe.

Okrem hudby aj standupy


Začínali hitom Beh, ďalšími boli známe pesničky Každý deň je nedeľa, Ty a ja, Som on, Michaela, Tam kde slnko spí, Chvíľu áno, chvíľu nie, Nezaspím, Indiánske leto, Ľahký song, Madelaine, Maťo a Linda, Vianočný Karol, Život, V piatok podvečer, Keď sme sami a Vetroň. Nikto zo zaplneného hľadiska sa domov neponáhľal, a tak si vytlieskali aj prídavok v podobe hitu Nikdy nebolo lepšie, pri ktorom už hľadisko stálo, tlieskalo aj tancovalo. Na pódiu sa počas večera vystriedalo viacero hostí, medzi nimi standupista Janko Gordulič, gitarista Juraj Burian, Lasky zo skupiny Para či pán brat Róbert Puškár.



Vianočný darček

„Vymysleli sme si vianočný koncert, lebo na turné k albumu Tebe ideme až v apríli budúceho roka. Chceli sme si v Bratislave zahrať v príjemnom priestore, akým toto divadlo je. Sme radi, že prišli aj hostia, s ktorými sme už niekedy hrali,“ uviedol pre TASR Peter Ďuďo Dudák.

V polovici koncertu dostali Hexáci pekný vianočný darček. Je ním zlatá platňa za predaj albumu Tebe. Skupina ho oficiálne predstavila iba 14. novembra a zlatú platňu získali za mesiac a týždeň, čo je v predaji. Album ponúka jedenásť nových skladieb, vydaných v podobe knihy. Nahrávali ho v známom štúdiu Sono v Nouzově u Prahy. Na ňom si fanúšikovia nájdu hity Ľahký song a Nezaspím.



„Dostali sme zlatú platňu za album Tebe a veľmi sa z nej tešíme. Aj keď dnes sa nepredávajú kvantá nosičov, my si vážime to, že ľudia si ešte dnes nosiče kupujú. Dnes sa už streamuje, či už legálne alebo nelegálne. A pre nás je tá platňa aj informáciou, že ten album chcú nielen počuť, ale aj mať doma,“ dodal Martin Fefe Žúži.


Sprevádza ich radosť


„Je to pre nás pocta, že ľudia majú stále radi to, čo robíme, veríme, že ich to teší tak ako nás, lebo nás to veľmi teší. Aj dnešný koncert bol fajn, splnili sme si sen, kedysi dávno sme tu hrali pri výročí pánov Lasicu a Satinského jednu pesničku. Vtedy sme si neuvedomovali, že raz tu urobíme koncert, ktorý bol za pár dní vypredaný. Po toľkých rokoch stále fungovať je veľmi príjemná vec,“ doplnil Tomáš Yxo Dohňanský.

Pesničky z nového albumu aj známe hity predstaví skupina na turné s názvom Hex feat. Silné reči Tour, ktoré odštartujú 5. apríla budúceho roka v Prešove. Na turné si pozvali aj standupistu Janka Gorduliča, ktorý spestrí koncerty svojimi vystúpeniami.

Skupina Hex vznikla v roku 1989 a patrí k najúspešnejším slovenským kapelám. Hrá v zložení Peter Ďuďo Dudák, spev, gitara, klávesy, Martin Fefe Žúži, gitara, Tomáš Yxo Dohňanský, basová gitara a Tibor Tybyke Szabados, bicie nástroje. V októbri 1992 vydali debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice. V septembri 1993 vyšiel druhý album Abrakadabra. Úspešný bol album Ultrapop, vydaný v máji 1997 aj album Víkend z novembra 2002. Ďalší štúdiový album Nikdy nebolo lepšie vyšiel v máji 2006, v novembri 2007 vydali DVD Cesta z mesta-Live a v novembri 2010 štúdiový album s názvom Ty a ja. V novembri 2013 vyšla kompilácia s názvom Všetko najlepšie. V novembri 2015 vydali Hex Song Box. V novembri 2017 vydali novinku Tebe.

Komentáre