Hudba a film

ŠD Košice si predstavením pripomenie justičnú vraždu Milady Horákovej

"V titulnej postave Milady Horákovej v mimoriadnom predstavení multižánrového tanečného divadla pri príležitosti 70. výročia justičnej vraždy českej právničky uvidia diváci herečkuAlenu Ďuránovú."

TASR/Webmagazin.sk, 25. júna 2020 10:23
Herečka ŠDKE Alena Ďuránová ako právnička a politička Milada Horáková. Foto: Facebook Štátne divadlo Košice


Mimoriadnym predstavením Milada Horáková si Štátne divadlo (ŠD) Košice v sobotu (27. 6.) pripomenie 70. výročie justičnej vraždy českej právničky a političky Milady Horákovej (1901 – 1950), ktorá sa stala symbolom najväčšieho z vykonštruovaných politických procesov z 50. rokov 20. storočia v komunistickom Československu. Predstavenie sa bude konať o 19.00 h pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Informoval o tom hovorca ŠD Igor Dohovič.

Multižánrové tanečné divadlo Milada Horáková režiséra a choreografa Ondreja Šotha malo v ŠD Košice svetovú premiéru v polovici februára tohto roka. Bolo predposlednou inscenáciou, ktorá pribudla do repertoáru divadla pre vypuknutím koronavírusovej pandémie. "V deň smutného júnového výročia Štátne divadlo Košice s hlbokou úctou venuje predstavenie pani Jane Kánskej, dcére Milady Horákovej, ku ktorej sa list napísaný v cele smrti pre vtedy 16-ročnú dcéru dostal až po neuveriteľných 40 rokoch," uviedol Dohovič.

Desať trestov smrti, takmer 50 doživotných trestov a ďalšie tresty v dĺžke viac ako 7800 rokov priniesli monsterprocesy, ktorými sa komunistický režim zbavil ľudí s iným názorom. Najznámejšou obeťou bola Milada Horáková, ktorú na príkaz komunistického prezidenta Klementa Gottwalda obesili 27. júna 1950 na nádvorí väzenia na pražskom Pankráci napriek mnohým žiadostiam o milosť a naliehaniu svetových osobností, ako Albert Einstein, Winston Churchill či kardinál Bernard Griffin.

Titulnú postavu v sobotňajšom predstavení stvárni herečka Alena Ďuránová. Uvedením inscenácie ŠD zároveň uzavrie svoju jubilejnú 75. sezónu. Novú začne 3. septembra tanečnou inscenáciou Denník Anny Frankovej, nasledovať bude činoherný Dom u Hitlerovcov: Historky z kuchyne a o deň neskôr predstavenie Beethovenovej opery Fidelio. Trojica týchto predstavení je venovaná 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny. Vstupenky na novú divadelnú sezónu sú už v predaji.

Komentáre