Hudba a film

Rím F. Felliniho uvedú v digitálne reštaurovanej podobe

"Rím je vo Felliniho tvorbe špecifický, jeden z najväčších tvorcov svetovej kinematografie sa v ňom vyznáva z lásky k mestu a jeho obyvateľom, k mestu plnému kontrastov a histórie."

TASR, 21. januára 2020 14:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Len na jedinej projekcii bude možné v bratislavskom Kine Lumiére vidieť snímku Rím (1972) Federica Felliniho v digitálne reštaurovanej podobe. "Premietne sa pri príležitosti januárového 100. výročia narodenia tohto významného talianskeho režiséra s osobitým filmovým rukopisom," TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová. Projekcia sa uskutoční v pondelok 27. januára o 19.30 h.

Rím je vo Felliniho tvorbe špecifický, jeden z najväčších tvorcov svetovej kinematografie sa v ňom vyznáva z lásky k mestu a jeho obyvateľom, k mestu plnému kontrastov a histórie. Svoju poctu Rímu vyjadruje prostredníctvom voľne prepojených epizód. Film je kombináciou dokumentárnych pasáží a snových vízií, mozaikou obrazov, faktov a fantázie, ktorými divákov sprevádza chlapec prichádzajúci do legendárneho mesta z Rimini, mladý muž, pohltený pulzujúcim životom, a nakoniec filmár usilujúci sa zachytiť jedinečnú atmosféru mesta.

"Mesto Rím tu nie je Rímom, ale je to Fellini maskovaný tehlami, mínometmi a zrúcaninami. Fellini, ktorý nenájde cestu medzi telom a dušou a nemôže nájsť spojenie medzi mladosťou a svojím významom," vyjadril sa o Felliniho filme Rím americký filmový kritik Roger Ebert. "Jeho darom je nakrúcať filmy, kde je všetko jasné a zároveň nič nie je jednoduché. To bola dilema, ktorej čelil aj Felliniho predstaviteľ vo filme 8 a pol. Nemohol nájsť zmysel svojho života. Je to dilema, ktorej čelíme všetci každý deň."

Film mal v čase svojho vzniku premiéru na MFF v Cannes, bol aj talianskym kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film, hoci sa do úzkeho výberu nedostal. "V Kine Lumiére sa bude premietať v digitálne reštaurovanej podobe, do ktorej bol spracovaný laboratóriami L‘Immagine Ritrovata v Bologni," uzavrela Nôtová.

Projekcia Felliniho snímky Rím je súčasťou projektu Znovuobjavené filmové klenoty, ktorého zámerom je predstaviť filmový archív Cineteca di Bologna a upozorniť na dôležitosť reštaurovania a digitalizácie klasických diel.

Komentáre