Hudba a film

Skutočnosť či zelené plátno? Pozrite sa, čo všetko je vo filme trikom

"Žiadny veľkorozpočtový film sa dnes nezaobíde bez špeciálnych efektov. Nie sú to však iba výbuchy, čo sa pridáva do filmov na počítači. "

Erik Stríž, 31. januára 2014 8:00
Špeciálne efekty v seriáli Game of Thrones Foto: HBO


Výroba filmov sa dnes nesmierne líši od toho, ako sa nakrúcali napríklad pred dvadsiatimi či dokonca desiatimi rokmi. Snímky s miliónovými rozpočtami sa snažia zaujať nielen prepracovaným dejom a emóciami, ale aj nevšedným zážitkom z ich sledovania v kine. A tu sú tvorcovia postavení do dilemy, ako vytvoriť perfektné zábery akčných scén a pritom udržať bezpečnosť hercov na prijateľnej úrovni. Tu niekde vstupujú do hry špecialisti na vizuálne efekty.

Špeciálne efekty vo filme The Lone Ranger (2013) Foto: Industrial Light & Magic

VFX a CGI


VFX je skratka pre špeciálne vizuálne efekty, CGI je zasa akronym od “computer generated imaginery”, teda počítačom vytvárané prostredie. Obe tieto skratky sa stali neoddeliteľnou súčasťou produkcie filmov, seriálov a hier, pričom bežný pozorovateľ ani nie je schopný rozlíšiť, čo je skutočný záber a čo vzniklo vo výkonných počítačoch špecialistov.

Moderné počítačové triky vo filmoch sa netýkajú iba vytvárania oblúd alebo futuristických prostredí, ale v prvom rade dopĺňania bežného prostredia. Množstvo scén, najmä v akčných filmoch, nie je možné nakrúcať v teréne, pretože by tým museli herci podstúpiť veľké riziko a nakoniec by zábery aj tak nevyzerali dobre. Preto sa nahráva v relatívne sterilných podmienkach pred zeleným alebo modrým plátnom, pričom prostredie sa dopĺňa až postprodukčne.

Špeciálne efekty vo filme The Lone Ranger (2013) Foto: Industrial Light & Magic

Osamelý jazdec


Perfektnou ukážkou je film The Lone Ranger, ktorý sa u nás distribuoval pod názvom Osamelý jazdec. Johnny Depp sa predviedol vo svojej najlepšej forme, avšak bez špičkovej postprodukcie by jeho výkon nevyzeral tak dobre. Nevieme si ani predstaviť, že by tento áčkový herec skákal z desať metrov vysokého mosta na rozbehnutý vlak.



V prípade tohto filmu sa tvorcovia špeciálnych efektov museli vysporiadať s problémom, že doplnené prostredie každý z nás dôverne pozná a preto musí byť spracované na čo možno najlepšej úrovni. Každý predsa vie, ako vyzerá les či púšť a keby ich tvorbe grafici nevenovali dostatok pozornosti, ich práca by bola okamžite a s určitosťou rozoznateľná. A cieľom nie je to, aby si človek povedal: “Aké skvelé triky!”, ale aby si ani neuvedomil, že vôbec ide o trik.

Špeciálne efekty v seriáli Game of Thrones Foto: HBO

Hra o tróny


Ukážkou masívnej postprodukcie špeciálnych efektov je aj seriál Game of Thrones (Hra o tróny). Na Slovensku tento seriál možno nie je tak obľúbený, ale v zahraničí sa teší množstvu ocenení a veľkej priazni televíznych divákov. Miera, v ktorej sa v tomto seriáli pracuje so špeciálnymi efektmi, je dosiaľ nevidená. Bez preháňania možno tvrdiť, že väčšina záberov, ktoré v seriáli vidíte, majú už v sebe špeciálne vizuálne efekty, buď animácie alebo spomenuté CGI, počítačom dotvárané prostredie.


Mohlo by sa zdať, že niekedy by bolo lacnejšie postaviť špeciálne štúdiá, než do filmov pridávať grafiku. Nemusí to však byť pravda, pretože spolupráca medzi filmovými tvorcami a dodávateľmi špeciálnych efektov je veľmi úzka. Keby to tak nebolo, určite by producenti hľadali efektívnejšie spôsoby, ako míňať peniaze.

Komentáre