Hudba a film

O nomináciu na české hudobné ceny Anděl bojuje 7 slovenských albumov

"České hudobné ceny Anděl sa budú po tretíkrát odovzdávať aj v kategórii slovenský album. V predchádzajúcich ročníkoch ho získali skupiny Nocadeň a Le Payaco."

TASR, 8. februára 2022 11:28
Sošky za české hudobné ocenenia Anděl. Foto: Zbyněk Surovec

Ceny ANDĚL COCA-COLA 2021 sa vracajú k tradičnému ceremoniálu. O nominácie zabojuje aj sedem slovenských albumov.

31. ročník prestížnych cien Českej hudobnej akadémie sa bude konať 27. apríla 2022 vo Veľtržnom paláci Národnej galérie Praha. Slávnostné odovzdávanie cien Anděl Coca-Cola 2021, ktoré vyhlasuje Česká národná skupina Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu (ČNS IFPI), odvysiela už tradične v hlavnom vysielacom čase ČT1. V rámci galavečera sa predstaví česká hudobná špička rôznych žánrov. Po dvoch pandemických ročníkoch usporiadatelia plánujú návrat ku klasickému ceremoniálu v priamom prenose.

Ceny Anděl Coca-Cola 2021 sa budú už tradične udeľovať v základných aj žánrových kategóriách. Novinkou tohto ročníka je trojkolové hlasovanie. „Toto sme sa rozhodli zaviesť kvôli stále narastajúcemu množstvu nahrávok. Predvýber z prvého kola má zaistiť lepšiu orientáciu pre akademikov a tiež upozorniť na viacerých umelcov,“ vysvetľuje zmenu v hlasovaní predseda rady Českej hudobnej akadémie (ČHA) Honza Vedral.

Práve v týchto dňoch sa rozbieha druhé kolo hlasovania, v ktorom akademici zo shortlistu siedmich mien vyberú v každej kategórii klasickú trojicu nominovaných. Aj tento rok bude udelená Cena Anděl v kategórii Slovenský album. Do shortlistu svojimi hlasmi zaradila slovenská žánrová časť ČHA týchto sedem albumov: Horkýže Slíže - Alibaba a 40 krátkych songov 2, IMT Smile - Srdce Rozum BLVD, Kontrafakt - KF ako Rolls, Lash & Grey - Blossoms of Your World, Peter Nagy - Petrolej, Peter Bič Project - Hlava, Saténové Ruky - Lom. Ktorý z nich sa prebojuje do trojice nominovaných bude známe 21.2.2022.
Vlani získala ocenenie Anděl v kategórii slovenský album skupina Le Payaco s albumom Pohybliví v nehybnom. Foto: Martin Črep

Meno nového držiteľa sošky Cien Anděl a nástupcu skupín Nocadeň a Le Payaco, ktoré cenu získali v predchádzajúcich dvoch rokoch, bude vyhlásené počas slávnostného večera.

Komentáre