Hudba a film

Nový Herkules sa predstaví v celkom inom svetle

"Nový príbeh o Herkulesovi bude hovoriť o jeho pôvode, začiatkoch a aj o jeho úpadku. Prekonať predchádzajúce filmové spracovania však nebude vôbec ťažké. "

Erik Stríž, 6. júna 2014 14:00
Nový Herkules bude iný, ako sme zvyknutí Foto: Paramount Pictures


Vyzerá to tak, že sa konečne dočkáme Herkula v podobe, ktorá mu prislúcha. Doterajšie stvárnenia tejto mýtickej postavy gréckych dejín určite neboli zlé, avšak akoby ani nenapĺňali podstatu toho, kým Herkules je. Kevin Sorbo a Kellan Lutz nepochybne do svojej práce vložili množstvo úsilia, ale telesná schránka Dwayna Johnsona akoby bola predurčená práve pre túto postavu.

Posledné filmové spracovanie o Herkulesovi sa pritom do kín dostalo iba minulý rok pod názvom Herkules: Zrodenie legendy. Zahral si ho Kellan Lutz, známy predovšetkým ako člen upírskej rodiny z trilógie Súmrak.

Nový Herkules bude iný, ako sme zvyknutí Foto: Paramount Pictures

V skutočnosti to bol Herakles


Meno Herkules nie je originálne meno mýtického bojovníka, syna boha Dia a bohyne Alkmény. Pôvod v gréckej mytológii prezrádza meno Herakles, ktoré sa až prechodom do rímskej mytológie a transformáciou do latinčiny premenovalo na Herkules. Prakticky však ide o totožné postavy.

Základom príbehu o Heraklesovi (Herkulesovi) je príkaz od kráľa Eurystheusa, vládcu Mykén a Tiryntu. Bojovník dostal poverenie vykonať dvanásť hrdinských skutkov, ktorých sa bude (aspoň čiastočne) držať aj nové filmové spracovanie s Dwaynom Johnsonom. Zo všetkých spomenieme zabitie nemejského leva a lernskú hydru (je ich možné vidieť aj v traileri k filmu nižšie), vyvedenie trojhlavého psa Kerbera z podsvetia a to najzaujímavejšie - oslobodenie Prometea, odmenou za čo “ho Zeus prijal medzi bohov, urobil ho nesmrteľným a za ženu mu dal svoju dcéru Hébu” píše sa vo Wikipedii.

Seriál Herkules mal celkovo 6 sérií a 111 častí. Foto: Wikimedia Commons

Seriál o Herkulesovi mal celosvetový úspech


“Toto je príbeh z dávnych čias. Z čias mýtov a legiend, keď boli starí bohovia malicherní a krutí a zoslali na ľudstvo osud utrpenia. Len jeden človek sa odvážil vzoprieť ich moci, Herkules,” znelo na začiatku každej epizódy seriálu Herkules s Kevinom Sorbom v hlavnej úlohe. Ak ste sa narodili pred rokom 1990, pravdepodobne ste tento seriál pozerali aj vy.

Išlo o jeden z najúspešnejších celosvetovo distribuovaných seriálov na svete. Jeho nakrúcanie pritom prebiehalo v pomerne krátkom období, od januára 1995 do novembra 1999. Natočilo sa 111 častí a päť pilotných dielov, celkovo zaradené do šiestich sérií. Zaujímavosťou bolo, že Herkules predstavený v tomto seriáli mal nadľudskú silu, ktorá však bude v novom filmovom spracovaní chýbať. Pôvodný epos o hrdinovi hovorí síce aj o jeho veľkej sile, ale najmä o dôvtipe, ktorým sa dokázal dostať z nebezpečných situácií ako víťaz. Práve s takýmto Herkulesom budeme konfrontovaní v najnovšom filmovom reštarte.

Nový Herkules bude iný, ako sme zvyknutí Foto: Paramount Pictures

Opäť totálny filmový reštart


Nové filmové spracovanie príbehu Herkulesa sa opiera o pôvodný komiks Hercules: The Thracian Wars. Herkules v ňom stráca povesť mocného poloboha, ktorú si vybudoval v priebehu mladosti. Doba sa zmenila, Herkules dlhé roky trúchli nad stratou vlastnej rodiny a svoje schopnosti sa snaží zúžitkovať ako žoldnier pracujúci za odmenu spolu so šiestimi ďalšími bojovníkmi.

Poloboh sa tak ocitá v tieni vlastného minulého ja, avšak až do doby, keď sa rozhodne bojovať za správnu vec - proti jednému zo svojich pánov.



Vo filme s plánovanou svetovou premiérou na 24. júla 2014 nebude núdza o modernú interpretáciu Herkulesa samotného, ako i jeho života a vnútorného prežívania. Potešení budú aj všetci tí diváci, ktorí vo filmoch ako 47 roninov či Hnev titanov ocenili rôzne monštrá a nadľudské bojové výkony. Latka špeciálnych vizuálnych efektov bola tiež opäť posunutá o nejaký ten centimeter vyššie a v kine sa tak môžeme tešiť na doteraz nevídanú akciu z čias dávno minulých, keď boli bohovia malicherní a krutí.

Komentáre