Hudba a film

NOVINKY V KINÁCH jún 2023

"Pozrite si prehľad distribučných premiér v slovenských kinách, ktoré prinesie spoločnosť Film Europe v júni 2023."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. júna 2023 6:57
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / Denise Jans
Tešiť sa môžete na existenciálny thriller Nič (2022) podľa rovnomenného bestselleru Janne Tellerovej (predalo sa viac ako 1,5 milióna kópií), dokumentárny film o výnimočnom hudobnom virtuózovi Igor Levit: Bez stachu (2022) alebo kultový Podivuhodný prípad Dr. Jekylla a pána Hyda (1920) ako jednu z najvernejších adaptácií slávneho Stevensonovho príbehu. Premiéru bude mať aj rodinná komédia Nová hračka (2020), ktorá vás vtiahne svojím nevšedným francúzskym humorom a položí otázku, čo si v dnešnom svete za peniaze nekúpite. Radi by sme vás upozornili aj na premiéru nežného portrétu o hypersexualite Také to leto (2022) Denisa Côtého, ktorý bol vybraný do Hlavnej súťaže na MFF Berlinale. V posledný júnový týždeň sa môžete tešiť na sci-fi film UFO Švédsko (2022) od švédskeho tvorivého kolektívu Crazy Pictures.


NIČ
Réžia: Trine Piil Christensen, Seamus McNally
V kinách od 1. 6. 2023
Pierre Anthon a jeho spolužiaci práve začali chodiť do deviatej triedy, keď Pierre Anthon zrazu vyhlási, že život nemá zmysel, odíde zo školy, presťahuje sa na strom a odmieta z neho zliezť. To vyvolá medzi jeho spolužiakmi existenciálnu krízu. Rozhodnú sa zhromaždiť svoje najcennejšie veci a urobiť "kopu zmyslu", ktorá by Pierra Anthona presvedčila, že sa mýli. Začína sa nebezpečná, znepokojujúca a kontroverzná štúdia o tom, na čom skutočne záleží
VIAC O FILME + TRAILER


IGOR LEVIT: BEZE STRACHU
Réžia: Regina Schilling
V kinách od 8. 6. 2023
Igor Levit je vo svojich 34 rokoch vo svete klasickej hudby úplne výnimočným umelcom. Mladý rebel, ktorý sa pri klavíri mení na skúseného hudobníka s vyzretou dušou. V deviatich rokoch prišiel do Nemecka ako židovský prisťahovalec ruského pôvodu. Mať svoj názor a verejne ho prejavovať pre neho nebola voľba, ale stratégia prežitia, ktorú uplatňuje vo svojom živote aj vo svojej hudbe. Film Igor Levit – Bez strachu sleduje umelca v priebehu dvoch rokov, keď skúma svoj „život po Beethovenovi“, keď hľadá ďalšiu výzvu, svoju umeleckú identitu. Sledujeme, ako Levit nahráva nové skladby, sme svedkami jeho intenzívneho ponorenia do hudby, vidíme, ako spolupracuje s dirigentmi, orchestrami a poprednými nahrávacími štúdiami a s akou vrelosťou ho prijíma publikum. A potom udrie covid. Levit, ktorý si zazmluvnil viac ako 100 koncertov po celom svete, aby potom sledoval, ako sa jeden po druhom ruší, je medzi prvými, kto sa na novú situáciu adaptuje, a na instagrame a twitteri vytvorí hudobnú záchrannú linku medzi sebou a svojou komunitou. Počas tohto procesu nachádza novú slobodu, vzdialenú od obmedzení, ktoré diktujú turné, vydavateľstvo a marketing.
VIAC O FILME + TRAILER


PODIVUHODNÝ PRÍPAD DOKTORA JEKYLLA A PÁNA HYDEA
Réžia: John S. Robertson
V kinách od 8. 6. 2023
Film Dr. Jekyll a pán Hyde Johna S. Robertsona, ktorý mnohí považujú za prvý veľký americký horor, umožnil divadelnej legende Johnovi Barrymorovi podať svoj prvý virtuózny filmový výkon. Táto verzia Dr. Jekylla a pána Hyda, v ktorej sa mieša historický šarm s pochmúrnym naturalizmom, je jednou z najvernejších adaptácií Stevensonovho príbehu o neúspešných pokusoch vizionárskeho vedca odhaliť ľudské tajomstvá, ktoré sa skrývajú pod škrupinou civilizovaného ja.
VIAC O FILME + TRAILER


NOVÁ HRAČKA
Réžia: James Huth
V hlavných rolách: Jamel Debbouze, Daniel Auteuil
V kinách od 15. 6. 2023
Sami žije spokojne so svojou ženou Alicou, susedmi a priateľmi na chudobnom mestskom sídlisku. Alice je však v očakávaní a tak Sami, aby uživil rodinu, prijíma - nie práve nadšene - miesto nočného strážnika v luxusnom obchodnom dome. Philippe Etienne je najbohatším obchodníkom Francúzska, zároveň aj chladným a neprístupným mužom od doby, čo jeho žena zomrela. Jediný syn Alexander, dedič celého Etiennovho bohatstva, si z otcovej blízkosti urobil útočisko v osamelom svete rozmaznaného jedináčika. Na Alexandrove narodeniny nechá Etienne otvoriť oddelenie s hračkami len pre neho, aby si vybral čokoľvek, čo si chlapec zaumieni. Alexander si ako svoju novú hračku vyberie nočného strážnika Samiho…

Nová hračka je adaptáciou francúzskej komediálnej klasiky Hračka (1976). Vtipná, dojemná a duchaplná rodinná komédia rozpráva príbeh o malom chlapcovi, ktorý v istej chvíli zisťuje, že niektoré veci sa za peniaze kúpiť nedajú.
VIAC O FILME + TRAILER



TAKÉ TO LETO
Réžia: Denis Côté
《 MFF Berlinale | Hlavná súťaž | 2022 》
V kinách od 22. 6. 2023
Tri hypersexuálne ženy strávia 26 dní v tichom dome pri jazere. Léonie (vážna), Eugénie (impulzívna) a Gaëlle alias Gejša (koketná). Všetky tri sú tu dobrovoľne. Dohliada na ne sociálny pracovník a nie veľmi dôverný terapeut. Motto domu je ""hypersexualita nie je choroba"". Cieľom tohto experimentu nie je liečiť, ale skôr umožniť úprimné skúmanie rôznych skúseností, foriem a extrémov túžby. Všetko sa odohráva v poloobnaženej a úplne obnaženej polohe, slovne aj fyzicky, vo fantázii aj v realite. Skutočnosť, že pracovníci projektu sú síce nedotknutí, ale aspoň trochu dojatí, nie je prekvapujúca a zodpovedá pocitom divákov. Na rozdiel od iných predstaviteľov súčasnej kinematografie sa Denisovi Côtéovi po hitoch ako Antológia mesta duchov alebo Curling darí vytvárať dynamické filmové priestory (kulisy, prostredia, konštelácie), v ktorých možno zážitky (psychické, fyzické, intelektuálne) vnímať ako hru, a práve preto ich možno využiť na sledovanie reality.
VIAC O FILME + TRAILER



UFO ŠVÉDSKO
Réžia: Crazy Pictures
V kinách od 30. 6. 2023
Príbeh o dospievajúcej rebelke umiestnenej do pestúnskej starostlivosti, ktorá má podozrenie, že jej otec nie je mŕtvy, ale unieslo ho UFO. Za pomoci združenia UFO Švédsko je odhodlaná zistiť pravdu. Príbeh sa odohráva v 90. rokoch 20. storočia v malom švédskom meste. Producentská spoločnosť Crazy Pictures sa inšpirovala združením "UFO Sweden", ktoré vo Švédsku spravuje najväčší UFO archív na svete - Archív pre nevysvetliteľné javy. Film vizuálne pripomína slávny snímok E.T. (1982) a tématicky je blízky filmom Interstellar (2014) či Kontakt (1997).
VIAC O FILME + TRAILER

O FILM EUROPE
Mediálna spoločnosť Film Europe Media Company s pobočkami v Prahe a v Bratislave, distribuuje špičkové festivalové filmy do českých a slovenských kín, na vlastnej VOD platforme Edisonline a na vlastných
TV kanáloch. Spoločnosť prevádzkuje dve televízne stanice Film Europe & Film Europe+ a v nich mapuje novinky v kinematografii v každej krajine Európy, v pôvodných jazykoch s titulkami. Spoločnosť každoročne organizuje na Slovensku a v Českej republike tematické filmové prehliadky - SCANDI, prehliadka súčasných škandinávskych filmov; Crème de la Crème, výber najlepších francúzskych filmov a Be2Can, festival ocenených filmov z Berlinale, Benátok a Cannes. Film Europe prevádzkuje aj dve kiná – butikové kino Edison Filmhub v Prahe a Kino Film Europe v Bratislave. Aktuálne buduje nové butikové kino Edison Filmhub v Bratislave. Okrem filmových aktivít, spoločnosť prevádzkuje kultúrno-vzdelávacie centrum v Starej škole v Kokave nad Rimavicou.

Komentáre