Hudba a film

Nebo nie je výmysel: Príbeh chlapca, ktorý navštívil nebo

"Keď sa malý Colton Burpo prebudil z narkózy, postupne sa mu začali vynárať neuveriteľné spomienky. Čo videl v nebi?"

Veronika Rosputinská, 10. júna 2014 10:00
Záber z filmu Nebo nie je výmysel Foto: Youtube screenshot


Colton Burpo bol obyčajný trojročný chlapček s detskými starosťami aj radosťami. Jedného dňa sa však dostal na operačný stôl, na ktorom sa podrobil operácii slepého čreva. Hoci sa môže zdať, že ide o jednoduchý zákrok, Coltonov život visel na vlásku. Po tom, čo sa uzdravil, začal rozprávať neuveriteľný príbeh.

Film Nebo nie je výmysel je natočený podľa knižnej predlohy napísanej Toddom Burpom, otcom malého Coltona, hlavného hrdinu príbehu. Ten sa rozhodol, že si synove zážitky nenechá pre seba a tak v roku 2010 uzrela svetlo sveta kniha, ktorá sa už po troch týždňoch od vydania dostala do prvej päťky bestsellerov New York Times. Dodnes bola preložená do 30 svetových jazykov, na Slovensku si ju kúpilo 30-tisíc čitateľov. Príbeh o neuveriteľnej „ceste do neba“ sa podľa očakávaní dočkal aj filmového spracovania. Slovenská premiéra je naplánovaná na 4. september.

V nebi sa nenosia okuliare


„Nikto nie je starý a nenosí okuliare,“ píše v knihe o nebi Todd Burpo, ktorý sa snaží príbeh svojho syna vyrozprávať čitateľom jednoducho, aby ho videli takými očami, ako malý Colton. Ten, ako sám tvrdí, počas operácie opustil svoje telo a hoci mu spočiatku nikto neveril, svoje slová začal pomaly neuveriteľným spôsobom dokazovať. Údajne rodičom presne opísal, čo robili, kým on ležal na operačnom stole a opisoval ľudí, ktorí síce existujú, no on sám ich nikdy nestretol.



Film režírovaný Randallom Wallacem zarobil už vyše 85 miliónov dolárov a stále sa teší z vysokej návštevnosti. Film, podobne ako kniha, môže lákať do kín ľudí, ktorí majú strach zo smrti a toho, čo bude potom, pretože na to podáva detsky naivný pohľad. Veriacich láka chlapcovo rozprávanie o Ježišovi, anjeloch a „veľkom, fakt veľkom Bohu“ a jeho obrovskej láske k ľuďom. A ako o príbehu povedal kazateľ a autor knihy 90 minút v nebi, Don Piper – "ak ste pripravení na cestu do neba, povzbudí vás. Ak ešte pripravení nie ste, nechajte dieťa, aby vás viedlo. Ako vraví Colton, nebo nie je výmysel.“

Komentáre