Hudba a film

Pomaľované vtáča Václava Marhoulu získalo ďalšie ocenenie v zahraničí

"Film scenáristu, producenta a režiséra Václava Marhoula Pomaľované vtáča mal síce premiéru už roku 2019, dodnes ale zbiera ocenenie po celom svete."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. februára 2024 14:49
Foto: Pomaľované vtáča
Aktuálne si priviezol cenu Prix Curiosité z Paríža, kde mu ju udelil Francúzsky syndikát filmových kritikov.

Cena, ktorá je udeľovaná už od roku 2005 francúzskymi filmovými odborníkmi, je určená výnimočným filmovým počinom, ktoré sa kvalitatívne vymykajú klasickej filmovej tvorbe.

„Ocenenie odovzdané Pomaľovanému vtáčaťu a jeho francúzskemu distribútorovi, najmä od francúzskej filmovej kritiky, je jednoducho úžasné. Za môj štáb, za všetkých hercov i za seba mám naozaj úprimnú radosť. Nielen z tejto ceny, ale tiež z toho, že od svetovej premiéry v Benátkach ubehli už viac ako štyri roky a vtáča napriek tomu krížom krážom celým svetom ďalej tak pekne a dobre poletuje,“ zveril sa Václav Marhoul, ktorého bezmála trojhodinová čiernobiela snímka bola uvedená v distribúciu vo viac ako 26 krajinách a len v českých kinách ho videlo vyše stotisíc divákov.

Za takmer päť rokov svojho „života“ bolo Pomaľované vtáča vybraných na celkom 72 medzinárodných festivalov, na ktorých dohromady získalo 37 hlavných cien či nominácií na ne. Medzi najzásadnejšie ocenenia však patrí nominácia na Zlatého leva výberom do hlavnej súťaže filmového festivalu v Benátkach, zaradenie na takzvaný short list americkej filmovej akadémie pre cenu Oscar a nominácia na najlepší hraný film roka od Európskej filmovej akadémie. Na domácej pôde premenilo Pomaľované vtáča desať z trinástich nominácií na cenu Český lev. Snímka je aktuálne na pozeranie tiež napríklad na nemeckej verejnoprávnej televíznej stanici 3SAT v sekcii Arthouse 2024.

Komentáre