Hudba a film

Multižánrový festival HELFEST 2024 zverejnil kompletný Lineup

"Obľúbená prešovská kapela Heľenine Oči tento rok oslavuje štvrťstoročnicu! Oslava výročia bude na ich vlastnom multižánrovom hudobnom festivale HELFEST."

TASR, 11. júna 2024 12:00
V Prešove pripravujú ďalší ročník úspešného festivalu Helfest. Foto: Erik Wittner

Obľúbená prešovská kapela Heľenine Oči tento rok oslavuje štvrťstoročnicu. Oslava výročia založenia kapely sa odohrá spolu s fanúšikmi na ich vlastnom multižánrovom hudobnom festivale HELFEST, ktorý sa uskutoční už po druhýkrát a to 31.8.2024 na prírodnom kúpalisku Delňa v Prešove. „Tento rok sme stavili znova na kapely, ktoré považujeme za plnohodnotne festivalové. Kapely, ktoré vedia rozprúdiť krv návštevníkov festivalu,“ hovorí líder zoskupenia Heľenine Oči a organizátor festu.

Okrem oslávencov, domácich Heľeniních Očí, sa predstaví niekoľko desiatok interpretov. Zo zahraničia do Prešova pricestuje kapela z Bosny a Hercegoviny DUBIOZA KOLEKTIV. „Je to živelná kapela, ktorá kombinuje reggae, dub, rock a má prepracovanú komunikáciu s publikom. Bude to jednoznačne jeden z vrcholov Helfestu,“ predstavuje Mihalčín jedného z headlinerov podujatia.


Na snímke koncert skupiny Helenine Oči. Foto: TASR - Veronika Mihaliková


Na Helfeste má svoje zastúpenie i susedné Česko. Pozvanie prijal šikovný pesničkár POKÁČ, ktorý minulý rok kompletne vypredal pražskú O2 arénu. Z Poľska pricestuje kapela ENEJ, ktorá je považovaná za jednu z najlepších poľsko/ukrajinských festivalových kapiel. „Podarilo sa nám dohodnúť aj street-artovú kapelu BRASSTIME z Maďarska, konkrétne priamo z ulíc Budapešti, ktorú ale neuvidíte na žiadnom pódiu. Bude totiž hrať tak, ako najlepšie vie – teda priamo medzi ľuďmi vo festivalovom parku,“ približuje spevák HO nezvyčajné vystúpenie.

Na podujatí sa predstaví i ukrajinská hviezda GO_A, kapela, hrajúca folk rock a folktronicu, teda elektronickú hudbu ovplyvnenú folkom a folklórom. Ukrajinu dvakrát reprezentovala na Eurovízii v rokoch 2020 a 2021 s piesňami Solovej a Shum. „Práve ich pieseň Shum dosiahla nedávno 100 miliónov streamov na Spotify. Bude to na našom HARLEY-DAVIDSON STAGE ťažká párty,“ teší sa spevák na poriadnu hudobnú nálož.

Organizátorom sa podaril aj unikátny kúsok! Priamo na Helfeste sa uskutoční Reunion legendárnej kapely NUDA, ktorá už nehrá presne 20 rokov. „Stalo sa neuveriteľné, ale našej produkcii sa podarilo presvedčiť frontmana Kamila Filku, aby prišiel potešiť návštevníkov nášho festivalčeku. Kamil oslovil bývalých členov a potvrdil, že odohrajú svoje najznámejšie pesničky z oboch albumov. Bude to zároveň presne 25-ročné výročie vydania ich prvého singla Tráva, ktorý sa tešil úspechu v televíznych a rádiových hitparádach,“ neskrýva Mihalčín nadšenie z tohto vystúpenia.

Delňa sa rozozvučí i hlasmi interpretov, ktorí sa predstavili na pilotnom ročníku. „Z kapiel, ktoré si na festivale nechávame, jednoznačne musím spomenúť HORKÝŽE SLÍŽE a za nás objav Helfestu 2023 – kapelu DIRTY SHIRT & TRANSYLVANIAN FOLKCORE ORCHESTRA z Rumunska. S touto kapelkou, hrajúcou metal s prvkami rumunského folklóru, sme si strihli skoro plne vypredané zimné turné a povieme vám – sme do nich. Masívna gitarová delostreľba, trojčlenné dievčenské, prudko sexi, spevácke teleso, husle a píšťalky – je to proste veľké. Nevedeli sme si pomôcť a aj na základe ohlasov od návštevníkov festivalu, musíme túto kapelu na Helfeste 2024 jednoducho mať!“ vysvetľuje organizátor.

Na základe pozitívnych spätných reakcií od návštevníkov festivalu chalani do lineupu zaradili aj domácu world-music kapelu HRDZA a nitriansku teatro-punkovú úderku BIJOUTERRIER. „Celkovo máme na jeden deň pre návštevníkov pripravených 38 účinkujúcich,“ približuje Martin Mihlačín. Na ôsmich pódiách sa predstaví množstvo kapiel. V posledný augustový deň svoje umenie predvedú aj A.M.O., MOJA REČ + KOMPLOT, RIDA RADAR + LIVE BAND, PORSCHE BOY, HAŇBA! (PL), HUDBA Z MARSU, ASFALT, MARHULE, SMOLA A HRUŠKY, SVEDKOVIA LIEHOVOVI, THE MIŽENKO BROTHERS, 263 SOUNDSYSTEM a mnoho ďalších. „Pripravený máme ešte jeden bonbónik v podobe prešovskej legendárnej kapely ASFALT, ktorá už mnoho rokov nevystupovala. Chlapci už pripravujú koncert a znovuzrodenie na našom najsamlepšom minifestivalčeku Helfst,“ oznámil Mihalčín.



Komentáre