Hudba a film

Kino novinky týždňa: Veľkí adepti na Oscara prichádzajú k nám!

"Tento týždeň nás čakajú premiéry dvoch filmov, ktoré majú niekoľko oscarových nominácií – dráma 12 rokov otrokom a komédia Špinavý trik."

Veronika Rosputinská, 22. januára 2014 10:00
Záber z filmu Špinavý trik Foto: TASR/AP Photo/Sony - Columbia Pictures


Ak ste tento rok ešte neboli v kine, tento týždeň máte skvelú príležitosť. Do našich kín prichádzajú aj dva filmy, ktoré zbierajú jedno ocenenie za druhým a sú aj veľkými adeptmi na zlaté sošky.

12 rokov otrokom


Dráma je natočená podľa skutočných udalostí a zachytáva dlhých 12 rokov, počas ktorých sa hlavný hrdina dostáva do otroctva a prežíva neľahké situácie. Snímka nedávno uspela na Zlatých glóbusoch -získala cenu za najlepší film. Momentálne sa teší aj viacerým oscarovým nomináciám, aj v zaujímavých kategóriách ako najlepší film roka, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, či najlepšia réžia. Viac o filme sa dozviete v recenzii.


Špinavý trik


Túto komédiu newyorskí filmoví kritici označili za najlepší film roka 2013. Aj vďaka hviezdnemu hereckému obsadeniu je tiež horúcim kandidátom na Oscara. V hlavných úlohách sa predviedli Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Bradley Cooper či Jennyfer Lawrence.


Vejška


Voľného pokračovania v podobe tejto komédie sa dočkal úspešný film Gympl a bude v ňom všetko, čo vám v súvislosti s vysokou školou napadne. Štúdium, drobné školské podvody, zábava, láska. A graffiti, ktoré spájajú dvoch hlavných hrdinov.


Únos


Medzi novinkami týždňa nájdeme aj jeden triler, s Johnom Cusackom v hlavnej úlohe. Zahral si policajta, ktorý sa snaží dolapiť vraha vyčíňajúceho v meste. A keď do toho zmizne jeho dcéra, hon sa začína. Klišé scenár?


Kapitál


Päticu noviniek uzatvára dráma z Francúzska – z prostredia vysokých finančných kruhov počas finančnej krízy. Hlavným hrdinom filmu s prvkami politického trileru je novozvolený riaditeľ najväčšej banky v Európe, ktorý je zachytený vo svojom mocenskom boji.

Komentáre