Hudba a film

Ján Baláž oslávil sedemdesiatiny na koncerte Klasika

"Ján Baláž je členom Elánu od roku 1980. Prvými piesňami, ktoré v Eláne zložil, boli Ulica a Vymyslená. "

TASR, 25. mája 2022 9:40
JÁN BALÁŽ - Gitarista, spevák a skladateľ, železné jadro skupiny Elán, ako to sami "eláni" uvádzajú. Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislavská Incheba Expo aréna patrila v utorok (24. 5.) večer gitaristovi, skladateľovi a spevákovi Jánovi Balážovi, najstaršiemu zo železnej trojice skupiny Elán a hitom z jeho autorského pera. Baláž ako prvý z elánskej trojice dorástol do sedemdesiatky, keď v Nitre prišiel na svet 24. augusta 1951. Pre pandémiu sa však oslava na pódiu musela posunúť o trištvrte roka. O to viac vládla skvelá nálada na koncerte s názvom Klasika... alebo 40 rokov s Elánom. Zablahoželať mu prišli slovenskí a českí interpreti, od susedov prišli Marta Jandová, Sagvan Tofi, Josef Vojtek aj skupina Olympic, nemohli chýbať Vašo Patejdl a Jožo Ráž.

V priebehu večera zaznelo 17 Balážových skladieb, prvou bola Intrák v podaní dvojice Noga, Skrúcaný, Modlitbu pre dva hlasy zaspieval Robo Opatovský, ďalšími boli hity Van Goghovo ucho v podaní Juraja Zaujeca, Bosorku zaspieval Lukáš Adamec, gratulovať prišli Mária Kachútová Čírová s piesňou Ulica, Mirka Gális Partlová (Zabudnuté), Martina Šindlerová (Amnestia na neveru), Marta Jandová (Sestrička z Kramárov), Sagvan Tofi s hitom Dávej, ber, Jaro Gažo (Od Tatier k Dunaju), Jožo Ráž (Neviem byť sám), Vašo Patejdl (Zanedbaný sex), v závere sa na pódiu predstavila s gitarovým medley sedmička gitaristov Henry Tóth, Michal Bugala, Juraj Zaujec, Adam Mičinec, Juraj Burian, Peci Uherčík a jubilant Ján Baláž.

Ján Baláž je členom Elánu od roku 1980. Prvými piesňami, ktoré v Eláne zložil, boli Ulica a Vymyslená. K sedemdesiatke pre TASR uviedol: "Je taká ako šesťdesiatka či päťdesiatka. Celé to vzniklo tak, že Dodo Šuhajda s kapelou u mňa nahrávali CD, bavili sme sa, až prišiel do reči tento koncert. Nerozmýšľam nikdy nad pesničkami, vždy sa snažím urobiť dobrú pesničku. Ak sa ľuďom páči, to je už mimo mňa."

"Čo zaželať Janovi, samozrejme, veľa zdravia, šťastia aj veľa potencie, najmä tej hudobnej, som zvedavý, či sa ešte stretneme ako kapela na jednom pódiu, nezávisí to odo mňa, ale asi najviac od Joža," doplnil Vašo Patejdl.

"Želám mu veľa zdravia, to je všetko, všetko, čo potrebuje, má. Za naším úspechom je poctivá muzika a texty," povedal pre TASR Jožo Ráž.

Komentáre