Hudba a film

Gump

"Český film Gump sa predstavuje prvou ukážkou, plnou hereckých hviezd aj psích hrdinov."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 7. októbra 2020 15:36
GUMP Foto: Continental film
Na prvých záberoch sa divákom a diváčkam práve teraz predstavuje film Gump, ktorý na motívy úspešnej českej knihy nakrútil režisér F. A. Brabec. Príbeh sa stal v priebehu roka od svojho vydania najpredávanejšou knihou v Českej republike a na svojom konte má 120 000 predaných výtlačkov i cenu čitateľov v najväčšej domácej literárnej súťaži Magnesia Litera.

Autor Filip Rožek v roku 2016 spoluzaložil organizáciu Se psem mě baví svět, ktorá pomáha týraným a opusteným psom nájsť šťastie. Knižný projekt vznikol na základe príbehov zverencov tejto organizácie, vo filmovej verzii sa na pozíciách zvieracích hercov objavujú výhradne psy s ťažkým osudom. Všetci po skončení nakrúcania našli nové domovy u členov a členiek štábu, režisér si dokonca osvojil hneď dvoch psích spolupracovníkov.

„V strižni som objavil mnoho nových tvárí psíkov, mnoho nových pohľadov, pretože vďaka digitalizácii snímania máme možnosť zapnúť kameru a nakrúcať napríklad aj pol hodinu,“ hovorí nadšený F. A. Brabec, ktorý stál pri zrode myšlienky preniesť Gumpove dobrodružstvo na strieborné plátna a je aj kameramanom filmu. Jeho prístup k nakrúcaniu bol originálny, keďže chce publiku umožniť čo najviac sa vcítiť do kože psieho rozprávača: „Myslím, že nič také diváci v kine už mnoho rokov neprežili. Rozprávame ten príbeh inak. Veľa záberov je z pohľadu psa. Uvidíte českú krajinu z pohľadu od zeme. Bude to, myslím, nevšedný zážitok, príbeh videný psími očami.“

V snímke sa okrem zvieracích hrdinov a hrdiniek predstaví aj celá plejáda známych českých hercov a herečiek, viacerých z nich je možné nájsť už v prvej „teaserovej“ ukážke. Publikum sa môže tešiť na Bolka Polívku, Evu Holubovú, Ivanu Chýlkovú, Karla Rodena, Richarda Krajča či Patriciu Pagáčovú. Snímku Gump s podtitulom „Pes, ktorý naučil ľudí žiť“ do slovenských kín prinesie distribučná spoločnosť Continental film 10. decembra.


Gump
Premiéra: 10. decembra 2020
Originálny názov: Gump
Krajina pôvodu: Česká republika
Rok výroby: 2020
Žáner: rodinný, dobrodružný
Dĺžka: 90 min
Jazyková verzia: originálna verzia
Odporúčaná prístupnosť: tento film je prístupný pre všetky vekové kategórie
Formát: 2D
Réžia: F.A. Brabec
Scenár: Filip Rožek, Lukáš Fišer
Hrajú: Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Anna Šulcová a další.

Komentáre