Hudba a film

Závislosť očami otca i syna: Film Beatiful Boy napísal život

"Osemnásťročný Nic má na prvý pohľad všetko - skvelú rodinu, krásu, talent a práve ho prijali na univerzitu. Napriek tomu je v jeho živote trhlina, ktorú vypĺňa drogami."

TASR, 11. januára 2019 9:00
Herec Timothee Chalamet stvárnil vo filme Beatiful Boy hlavnú úlohu. Foto: TASR/AP
Do slovenskej kinodistribúcie vstúpil film s názvom Beatiful Boy. Príbeh vychádzajúci zo skutočných udalostí nakrútil Felix Van Groening. Rozpráva o sile rodičovskej lásky i tom, že závislosť si nevyberá.

Môj závislý syn

Osemnásťročný Nic má na prvý pohľad všetko - skvelú rodinu, krásu, talent a práve ho prijali na univerzitu. Napriek tomu je v jeho živote trhlina, ktorú vypĺňa drogami. Kde sa vzala a ako mu môže pomôcť jeho otec David vo chvíli, keď sa Nic ocitá nad priepasťou? Snímka vychádza zo skutočných udalostí. V roku 2005 napísal novinár David Sheff pre New York Times Magazine článok s názvom Môj závislý syn - úprimný, silný príbeh o boji celej rodiny, ktorý trval takmer desať rokov. Neskôr z článku vznikla aj kniha Beautiful Boy.

Očami otca i syna

"Keď som nemohol spať, skrátka som si sadol a písal," spomína David. Zároveň však vznikla aj druhá publikácia - Tweak z pera jeho syna Nica Sheffa. Ten hovoril o boji z druhej strany - strany ťažko závislého. Svoje spomienky začal písať po jednom z neúspešných pobytov na odvykačke. Po tom, ako sa dozvedel, že obaja píšu knihu, si spomienky vymenili a oboch zaskočilo, čo si prečítali. "Vždy som si myslel, že pokiaľ ma užívanie drog privedie do hrobu, je to môj problém, a že ho (otca) to nemôže tak zasiahnuť. V skutočnosti to ovplyvňovalo všetky časti jeho života," hovorí Nic.



Tri roky režisérskej práce

Knihy sa stretli s obrovským úspechom, o to viac, že vyšli súčasne. Keď sa k nim dostal producent Jeremy Kleiner z Plan B Entertainment, ukázal ich svojim partnerom - producentom Bradovi Pittovi a Dede Gardnerovej, a navrhol, aby vytvorili film, ktorý by bol kombináciou oboch. Režisérsku stoličku ponúkli flámskemu filmárovi Felixovi van Groeningovi. "Pre Felixa je nadovšetko dôležité úprimné zdieľanie, neznesie nič falošné, čo z neho robí nesmierne láskavého a trpezlivého režiséra," vysvetľuje Gardnerová. "Z ničoho nič padne hmla a David svojho syna stratí. To je úžasná metafora pre celý film. Práve to, že mal príbeh tak mýtický a univerzálny rozmer, bol pravý dôvod, prečo som sa rozhodol na ňom stráviť tri roky svojho života," doplnil režisér.

Hrajú nominovaní na Oscara

Poslednou úlohou, a jednou z najväčších výziev, bolo herecké obsadenie. Riešenie nakoniec našli v dvoch kandidátoch na Oscara - Stevovi Carellovi a Timothéem Chalametovi. "Prvý z nich vďaka úlohám vo filme Foxcatcher a Stávka na neistotu ukázal, že jeho rajónom nie sú len komédie. Chalamet zasa už niekoľko rokov potvrdzuje, že je jedným z najtalentovanejších hercov mladej generácie, a to vďaka filmom ako Interstellar, Lady Bird a v neposlednom rade Daj mi tvoje meno, za ktorý si vyslúžil mnoho nominácií, vrátane tej oscarovej," zhodnotila obsadenie Martina Pašteková z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá prináša snímku Beatiful Boy od 10. januára slovenskému publiku.

Komentáre