Hudba a film

Dokument The Sailor ocenili na festivale Flickers Rhode Island

"Dokument slovenskej režisérky Lucie Kašovej The Sailor je o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou, prináša príbeh námorníka, ktorý sa celý život plavil na oceáne. "

TASR, 24. augusta 2021 10:39
Záber z dokumentu Lucie Kašovej The Sailor. Foto: Film Expanded


Dokumentárny debut The Sailor od slovenskej režisérky Lucie Kašovej získal hlavnú cenu v kategórii celovečerný dokumentárny film na americkom festivale Flickers Rhode Island. TASR o tom informovali z distribučnej spoločnosti Film Expanded.

„The Sailor je intímny a hlboký portrét. Predstavuje jemnocitný prístup k dokumentárnej tvorbe, ktorý je oslavou dynamického puta medzi filmárom a protagonistom," vyjadrila sa o filme mladej slovenskej režisérky medzinárodná porota festivalu.

„Mám obrovskú radosť, že sme vyhrali hlavnú cenu na jednom z desiatich najväčších festivalov v USA. Je to pocta. Je to ocenenie práce celého tímu, ktorý sa podieľal na realizácii filmu," komentovala Kašová ocenenie pre dokument, ktorého ústrednou postavou je svetoznámy námorník a konštruktér lodí Paul Erling Johnson.
Na archívnej snímke režisérka oceneného dokumentu The Sailor Lucia Kašová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Snímka je poctou tomuto dobrodruhovi, ktorý prednedávnom zomrel vo veku nedožitých 84 rokov. Režisérka dodáva, že pre slovenský film, a obzvlášť pre mladých slovenských filmárov, je ocenenie na tomto festivale dôležitou satisfakciou za viacročnú prácu na výslednom tvare, ktorý presahuje lokálny kontext.

Podľa producenta filmu Nazarijho Kľujeva si The Sailor získava čoraz väčšiu pozornosť na zahraničných trhoch. „Od úplného začiatku sme ho cielili na svetové publikum, a víťazstvo na americkom festivale Flickers Rhode Island je pre nás po troch rokoch práce na tomto projekte obrovským zadosťučinením," dodal Kľujev s tým, že aktuálne je snímka prihlásená na ďalších takmer 60 filmových festivalov.

Film The Sailor je o vzťahu medzi slobodou a sebeckosťou, prináša príbeh námorníka, ktorý sa celý život plavil na oceáne. Paul Johnson žil nespútane, opíjal sa, miloval a nikdy sa neusadil na pevnine. Vo veku 80 rokov už nie je schopný vyplávať. Kým každý deň vypije liter vodky, uvažuje o živote a smrti. Zdá sa, že cieľom jeho cesty je samota.

Komentáre