Hudba a film

Do kín vstúpila druhá verzia dokumentu V sieti o zneužívaní detí

"Film obsahuje výber dramatických scén z veľkého filmu, ktoré sú doplnené o vstupy všetkých troch herečiek. Môžu ho vidieť aj deti od 12 rokov."

TASR/Webmagazin.sk, 3. júla 2020 12:56
Na snímke režisér filmu V sieti Vít Klusák počas tlačovej konferencie tvorcov filmu V sieti 20. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann
Bratislava 3. júla (TASR) - Po obnovenej distribúcii dokumentárneho filmu V sieti vstúpila do kín verzia určená divákom od 12 rokov. Deti si ju môžu pozrieť aj bez sprievodu rodičov alebo inej dospelej osoby. Tvorcovia sa po dohode s odborníkmi rozhodli, že film pripravia v dvoch verziách. Snímku V sieti prístupnú od 15 rokov (100 min.) a ďalšiu s názvom V sieti: Za školou, ktorá je prístupná od 12 rokov (63 min.). "Projekcie filmu budú v kinách nasadené prevažne v popoludňajších časoch, aby ich malo možnosť vidieť čo najviac detí," TASR o tom informovala Dana Freyerová.

Film obsahuje výber dramatických scén z veľkého filmu, ktoré sú doplnené o vstupy všetkých troch herečiek. Tereza, Sabina a Anežka v nich mladším divákom radia, čo vo vypätých situáciách robiť a na koho sa obrátiť. Do filmu vstupujú s praktickými radami, návodmi a komentármi, ktoré vychádzajú priamo zo skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na internete, ktorým si samé prešli. Špeciálna verzia filmu pre verejné aj školské predstavenia je spracovaná tak, aby po jej vzhliadnutí nedochádzalo k traumatizácii detských divákov. "Neobsahuje žiaden násilný ani pornografický obsah, ale zachováva vývoj celého príbehu. Obsahuje komunikáciu herečiek s dospelými užívateľmi internetových služieb, z ktorých časť tvoria takzvaní sexuálni predátori, ktorí sú schopní primäť deti k posielaniu vlastných intímnych materiálov alebo ich presvedčiť na osobné stretnutie," poznamenala Freyerová.

Dodala, že na letné projekcie nadviažu počas jesene školské predstavenia doplnené o presný metodický plán určený pedagógom. Vo vybraných mestách sa budú počas jesene konať diskusie s odborníkmi. Spolu s metodickým plánom určeným pre pedagógov vznikla aj príručka určená rodičom, v ktorej nájdu potrebné rady a kroky ako postupovať pri problematike kyberbezpečnosti a keberšikany, a pre deti určené Desatoro bezpečného správania sa v online priestore.

Komentáre