Hudba a film

Divácku cenu Týždňa slovenského filmu získal dokument Králi videa

"Prehliadka v redukovanej on-line podobe sa konala od 29. novembra do 5. decembra na platforme Kino doma a virtuálne sa na nej mohli zúčastniť diváci po celom Slovensku."

TASR, 8. decembra 2021 11:51
Záber z víťazného dokumentárnej komédie Lukáša Bulavu Králi videa. Foto: Continental film

Prehliadka Týždňa slovenského filmu 2021, ktorá sa najprv presunula z jarného termínu na jesenný a napokon skončila v on-line podobe, pozná víťaza Diváckej ceny. Získal ju dokument Králi videa, mapujúci scénu dovozu, kopírovania a dabovania západných filmov v socialistickom Československu. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý podujatie organizuje.

Prehliadka v redukovanej on-line podobe sa konala od 29. novembra do 5. decembra na platforme Kino doma a virtuálne sa na nej mohli zúčastniť diváci po celom Slovensku. Divácku cenu udeľovali po prvý raz. "Prekvapujúco ju nezískal ani dokument Meky o pred troma týždňami zosnulom Mirovi Žbirkovi, ani na festivaloch úspešní Služobníci či film Salto je kráľ u divákov obľúbeného režiséra Paľa Barabáša, ale dokumentárny film Lukáša Bulavu Králi videa," zhodnotil programový dramaturg prehliadky Miro Ulman.
Šimon Šafránek, režisér dokumentu o slovenskom spevákovi Miroslavovi Žbirkovi s názvom "Meky" počas novinárskej projekcie kinofilmu v pondelok 13. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

K víťaznému filmu dodal, že je poctou ľuďom, ktorí počas socializmu sprostredkovávali filmovým fanúšikom snímky, ku ktorým sa inak ako na VHS s rýchlodabingom nedalo dostať. "Je to film zábavný, pre starších divákov nostalgický, pre tých mladých v mnohom objavný," poznamenal Ulman k dokumentu, ktorý mal v slovenských kinách premiéru 17. decembra 2020, teda krátko pred zatvorením kín: "Na veľkom plátne si ho stihlo pozrieť len 66 divákov. Bolo ho však možné vidieť na jar tohto roka on-line." Film v diváckej ankete zvíťazil s veľkým náskokom spomedzi všetkých 23 snímok, ktoré mali v roku 2020 premiéru a tvorili pôvodný program prehliadky.

Dokumentárna komédia Králi videa ponúka kuriózne spomínanie tvorcov tzv. rýchlodabingu, vďaka ktorému sa v dobách socializmu šírili Československom západné filmy. Tuzemskí „králi videa“ často na kolene, v amatérskych podmienkach, za hranou zákona a na úkor osobného života šírili posolstvá ukryté v kultových dielach svetovej žánrovej kinematografie. Mnohí pritom zbohatli, mená iných sa nadobro stratili s úpadkom fenoménu VHS. Režisér Lukáš Bulava necháva vo svojom diele prehovoriť ich, ale aj tých, ktorí im na opačnej strane zákona behali v pätách.

Trailer k úspešnému filmu režiséra Pavla Barabáša Salto je kráľ:


Siedmy ročník Týždňa slovenského filmu zmapoval tvorbu roka 2020. V redukovanej on-line podobe priniesol desať majoritne slovenských filmov, ktoré mali premiéru v uplynulom roku. Pôvodne mala prehliadka premietnuť 40 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkometrážnych filmov a zrealizovať 13 sprievodných podujatí. "Pôvodne plánované projekcie štyroch filmov denne by boli pre divákov on-line neúnosné, a tak sme sa rozhodli zaradiť do programu všetky majoritne slovenské filmy, pretože práve tých sa týkali kritické hodnotenia na jednotlivých odborných paneloch," vysvetľuje Ulman redukciu premietnutých filmov. Z nich si najviac divákov pozrelo dokumentárny film Raj na zemi Jara Vojteka, hudobný portrét Meky Šimona Šafránka a drámu Služobníci Ivana Ostrochovského.

Trailer k víťazne dokumentárnej komédii režiséra Lukáša Bulavu Králi videa:

Komentáre