Hudba a film

ČR: Zomrel spevák a herec Josef Laufer

"Narodil sa vo Francúzsku, jeho otec mal český pôvod a matka bola rodená Španielka. Detstvo prežil v Anglicku, kde otec do roku 1947 pracoval ako vojenský lekár."

TASR, 21. apríla 2024 11:30
Josef Laufer Foto: TASR/Vladimír Benko

Laufera pokladali za muža mnohých profesií. Okrem hrania a spievania sa živil aj ako režisér, spisovateľ, moderátor alebo tlmočník. "Vždy bol plný života, pamätám sa na jeho koncert v Hybernii k 80. narodeninám. To nebola žiadna tryzna starnúceho chlapa, to bol koncert plný energie," spomínal Lichtenberg.

Narodil sa vo Francúzsku, jeho otec mal český pôvod a matka bola rodená Španielka. Detstvo prežil v Anglicku, kde otec do roku 1947 pracoval ako vojenský lekár.

Laufer hral či spieval aj v niekoľkých filmoch. Ako spevák pop music profesionálne vystupoval so skupinou Golem. Počas svojej kariéry využíval svoje jazykové znalosti - hovoril plynulo anglicky, španielsky a nemecky.

K mnohým pesničkám sám napísal text. Jeho meno sa spája aj s kontroverznou piesňou List Európe venovanej rozviedčíkovi Vladimírovi Minaříkovi, ktorý údajne pripravoval pumový útok proti rozhlasovej stanici Slobodná Európa v Mníchove. Laufer ale veľakrát vyhlásil, že ju naspieval ako paródiu.

Vo filme debutoval v muzikáli Starci a chmeli v roku 1964. Objavil sa v desiatkach filmov, televíznych inscenácií alebo seriáloch (Tržiště senzací, Cirkus Humberto). Laufer bol divákom známy aj z komediálnej série Kameňák.

Komentáre