Hudba a film

Cez víkend odovzdali ocenenia RADIO_HEAD AWARDS

"Slávnostné vyhlásenie výsledkov v Slovenskom rozhlase sa nieslo v znamení slovenskej hudby a rôznych žánrov."

TASR, 28. marca 2022 10:59
Cenu za album roka si v hlasovaní poslucháčov odniesla skupina Chiki liki tu-a. Foto: FB Chiki liki tu-a


Verejnoprávne Rádio_FM udelilo v piatok večer prvé hudobné ceny 14. ročníka Radio_Head Awards. Slávnostné vyhlásenie výsledkov v Slovenskom rozhlase sa nieslo v znamení slovenskej hudby a rôznych žánrov. Počas prvého z dvoch slávnostných večerov udelili ocenenia v porotcovských kategóriách.

Hudobní odborníci rozhodli, že najlepšiu elektronickú nahrávku za rok 2021 nahral mladý producent Subtension, v kategórii Hip Hop/Rap/RnB bodoval Pil C, cenu v žánri World Music/Folk si odniesol medzinárodný projekt Angrusori a porota v kategórii Hard and Heavy ocenila album Celestial kapely Cranial Void.
Cenu za Klasickú hudbu si odniesla Štátna filharmónia Košice a najlepšiu experimentálnu nahrávku minulý rok vydali Lucia Nimcová & Sholto Dobie. Ocenenie v kategórii Jazz si prevzali dvaja víťazi - František Báleš Ansámbel a Lukáš Oravec, ktorí získali od poroty zhodný počet bodov.

Počas večera vystúpili Isobutane, projekt Altar dvojice Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek či Ivana Mer. Na záver zahral Isama Zing, ktorý vydal Album roka podľa novinárov.

V sobotu večer odhalili mená ďalších ocenených v rámci hudobných cien Radio_Head Awards a vznikol tak kompletný zoznam víťazov 14. ročníka. Prešovskí Chiki liki tu-a nahrali podľa hlasovania poslucháčov album roka. Objavom minulého roka sa stala hudobníčka Tamara Kramar a debut roka nahrali Vec Švidraň. Skladbou roka sa stala After War dvojice Lash & Grey, ktorí tak v hlasovaní poslucháčov predbehli po dvakrát nominovaných Chiki liki tu-a a Štefana Kráľoviča s projektom FVLCRVM. "Darilo sa aj kapele Noční jazdci, ktorá si odniesla ocenenie Nadácie Advance Investments, ktoré im pomôže nahrať svoj debutový album," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Filip Púchovský.



Chiki liki tu-a a Tamara Kramar počas večera aj vystúpili. Milana Lasicu si hneď na úvod večera uctili Bolo nás jedenásť. Prekvapením večera bolo vystúpenie, ktoré na počesť zosnulého Miroslava Žbirku odohrala superskupina, ktorá vznikla len pre tento večer. Stretli sa v nej Nora Ibsenová (Fallgrapp), Anna Óváry (Buy Her Sugar), Pavol Hubinák, Štefan Bugala, Daniel Baláž či Juraj Gregorík. Miroslav Žbirka počas večera získal in memoriam ocenenie za prínos do hudby.

Ocenenia RADIO_HEAD AWARDS udeľuje verejnoprávne Rádio_FM od roku 2008. Ceny v podobe postavy s rádiom miesto hlavy sú z dielne sochárky Miry Podmanickej a navrhla ich výtvarníčka a hudobníčka Bety K. Majerníková.















Komentáre