Hudba a film

Cenu SOZA za rok 2018 získali úspešné osobnosti našej hudobnej scény

"Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo získal za rok 2018 Vladimír Bokes, jeden z najvýznamnejších skladateľov súčasnej vážnej hudby. "

TASR, 3. októbra 2019 9:00
Na snímke hudobný skladateľ Vladimír Bokes získal Honorárnu cenu SOZA za celoživotné dielo na odovzdávaní cien Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) 1. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR
Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) odovzdával v utorok večer ocenenia pre najúspešnejších autorov a interpretov slovenskej hudobnej scény za rok 2018.

V programe Galavečera 23. ročníka vystúpila prvá na pódium bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava speváčka a skladateľka Celeste Buckingham, ktorá získala cenu pre najúspešnejšieho mladého autora. Cenu získala aj minulý rok za album Bare, ktorý vydala v novembri 2017.

Cenu SOZA za zvukový nosič získal raper Kali za album Dovi, Dopo, ktorý vydal v novembri 2018 pod vlastnou značkou Kali Records. Zaradil naň aj skladbu Poď so mnou, ktorú nahral so skupinou IMT Smile.

Na snímke vľavo raper Kali získal cenu SOZA za zvukový nosič Dovi, dopo na odovzdávaní cien Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) 1. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR


Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2018 si prevzal textár Vlado Krausz. Jeho texty piesní znejú zo slovenských rádií každý deň, napísal ich pre skupinu IMT Smile, Katku Knechtovú, Adama Ďuricu, skupinu Gladiator či Lukáša Adamca.

Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel získal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler. Je to jeho trináste autorské ocenenie. Na svojom konte má desiatky hitov, ktoré hrajú slovenské rádiá, k tým najnovším patria pesničky z albumu Budeme to stále my. O popularite Ivana a skupiny svedčí aj fakt, že trikrát po sebe získali ocenenie OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) za rok 2016, 2017 aj 2018.

Cenu za najhranejšiu skladbu si odnáša speváčka Emma Drobná za pieseň Words, ku ktorej si napísala text. Rovnakú cenu získala pred rokom za pieseň Smile. Obe sú z jej debutového albumu You Should Know, ktorý vydala v októbri 2017.

Cenu za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní si prevzalo Rádio Sity.

Okrem štatistických cien boli počas galavečera udelené aj honorárne ocenenia, o ktorých rozhodla dozorná rada SOZA. Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo získal za rok 2018 Vladimír Bokes, jeden z najvýznamnejších skladateľov súčasnej vážnej hudby. Ťažisko jeho tvorby spočíva v orchestrálnej a komornej tvorbe.

Zápis do Zlatej knihy SOZA sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Od roku 2003 sa udeľujú dve takéto ceny, pričom sa dodržiava pravidlo, že ak jednu cenu získa autor napr. v oblasti vážnej hudby, tak druhá je udelená zástupcovi z inej oblasti. Za rok 2018 budú do knihy zapísaní Frico Kafenda (2.11. 1883 – 3.9. 1963) a Marek Brezovský (15.4. 1974 – 22.6. 1994).

Honorárnu Cenu SOZA za rok 2018, za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí získal Richard Müller, za ktorého ocenenie prevzal syn Markus. Richard je nielen fyzicky neprehliadnuteľná osobnosť slovenskej hudobnej scény - presadil sa v nej už v 80. rokoch minulého storočia, ale okrem domáceho aj v českom jazykovom prostredí, predovšetkým ako interpret textov Michala Horáčka.

"Je to príjemný pocit, že naše piesne žijú toľko rokov v éteri, že médiá ich majú rady a pravdepodobne aj fanúšikovia. Podstatné je, keď všetko funguje dokopy, keď fanúšikovia majú radi kapelu a kapela má rada hranie, keď kapela má plodné obdobie a vzťahy v nej sú dobré. To najpodstatnejšie je prepojenie medzi fanúšikom a kapelou, bez toho to nejde. To bolo vždy pre našu kapelu veľmi podstatné," povedal pre TASR ocenený Ivan Tásler.

Na snímke Ivan Tásler získal cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel na odovzdávaní cien Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) 1. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR


Zriaďovateľom Cien SOZA je Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam. Ceny SOZA sa udeľujú raz ročne, a to za výsledky dosiahnuté pri verejnom uvádzaní hudobných diel v predchádzajúcom roku. Poslaním Cien SOZA je oceniť verejným uznaním prínos autorov, tvorcov hudobných diel, ktoré sa obzvlášť úspešne uplatňujú v praxi hudobného života na Slovensku, a tým podporiť rozvoj domácej hudobnej kultúry. Držitelia Cien SOZA za rok 2018 si preberú ocenenia v podobe bronzovej plastiky s názvom Eurydika, ktorej autorom je sochárka Jana Brisudová.

Ceny SOZA za rok 2018 získali mladí aj skúsení interpreti


Ťažko ocenenie získať, ešte ťažšie je ho po roku obhájiť. Speváčke Celeste Buckingham sa to podarilo. „Podľa mňa je celá moja kariéra jeden veľký zázrak. Som za to veľmi vďačná, uvedomujem si, aké mám šťastie. Prispela k tomu podľa mňa tvrdá drina, snažím sa čo najviac, svedčí o tom aj dnešná cena. Zároveň mám šťastie, že mám okolo seba neskutočný tím ľudí, ktorí so mnou fungujú tak dlho, že ich už nevnímam ako tím, ale ako rodinu. Neustále ma podporujú a spoločne veríme v naše schopnosti,“ povedala pre TASR.

„Teším sa, že som po roku opäť získala cenu za najhranejšiu pieseň. Na prvom albume už jednu slovenskú pieseň (Keby) mám, ale teraz ich chcem urobiť trocha viacej. Som Slovenka, tak preto. Aj keď ma baví tvoriť v angličtine, považujem to za svoj druhý jazyk. Ceny mám doma zatiaľ uložené na stolíku vedľa televízora. V týchto dňoch pracujeme na druhom albume, spolupracujem s producentskou dvojicou Graus - Zubák, aj ďalšími. Album vydáme budúci rok, prvou skladbou z neho je Demons, ktorú sme už zverejnili,“ uviedla Emma Drobná.

Na snímke vľavo speváčka Emma Drobná a vpravo producent Tomáš Zubák získali cenu SOZA za najhranejšiu skladbu na odovzdávaní cien Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) 1. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR


„Myslím si, že to nie je cena len za minulý rok, že je to cena za celú moju tvorbu, viac ako 25-ročnú. Po tých rokoch som už v situácii, že si interpretov vyberám. Okrem toho mám čas aj na iné veci, maľujem, a dokonca po dlhých rokoch som opäť začal písať aj vlastné pesničky. Už ako stredoškolák som si v Košiciach skladal pesničky a toto leto som sa k tomu opäť dostal, urobil som si 20 pesničiek,“ dodal ocenený textár Vlado Krausz.

„Som zástancom toho, že hudba by sa mala spájať tak, ako spája všetkých ľudí a všetky rasy. Tak by sa mali spájať aj žánre, nevidím v tom nič zlé. Vyrastal som na rockovej hudbe, mojimi obľúbencami sú Depeche Mode, Metallica. V ranom veku som hip-hop ani nepočúval, skôr Karla Kryla a podobné pesničky. Som za to, aby sa to spájalo. Preto som rád, že mám tú možnosť, za éru môjho pôsobenia som sa zoznámil s muzikantmi, ako sú IMT Smile. Vďaka, že mi dali tú možnosť byť s nimi, lebo sú to veľké mená slovenskej hudobnej scény. Nechcel som tomu veriť, keď ma Ivan Tásler oslovil na spoluprácu k pesničke Poď so mnou. Bol som ich fanúšikom a nenapadlo by mi, že budem mať s nimi spoločnú pesničku. Veľmi mi pomohlo aj účinkovanie v speváckej šou The Voice, z ocenenia sa veľmi teším,“ dodal úspešný raper Kali.

Komentáre