Hudba a film

Bratislavské jazzové dni prinesú v septembri výnimočný koncertný večer

"V Rusovciach vystúpi aj Peter Lipa, otec slovenského džezu a zakladateľ Bratislavských jazzových dní."

TASR, 11. augusta 2021 15:28
Na archívnej snímke spevák, zakladateľ podujatia a organizátor Peter Lipa počas otvorenia 45. ročníka festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2019 v Bratislave 25. októbra 2019. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Fanúšikovia Bratislavských jazzových dní si môžu skrátiť čakanie na veľký jesenný festival. Organizátori pripravili 5. septembra open-air Bratislavské jazzové dni v Sankt Vitus Kaffee v Rusovciach. Aj park pri tejto reštaurácii, v ktorom sa koncerty odohrajú, podčiarkne výnimočnosť večera. Koncertovať budú Peter Lipa, Lenka Dusilová a rakúsky trubkár Thomas Gansch & radio.string.quartet. TASR informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

Lenka Dusilová je mimoriadny úkaz českej hudobnej scény. V Bratislave predstaví svoj sólový koncertný program, v ktorom dokazuje, že patrí nielen medzi spevácke hviezdy, ale je aj skvelou gitaristkou, klaviristkou či jedinečnou skladateľkou. Bravúrne ovláda nové hudobné technológie ako loop machine a pracuje s rozšírenými vokálnymi technikami. Dusilová vydala minulý rok album Řeka, za ktorý získala hneď tri ocenenia Anděl v kategóriách album, skladba a interpretka roka. Celkovo má Dusilová už deväť takýchto ocenení. Svoju kariéru začala v poprocku, kde na seba strhla pozornosť svojou energiou, prežitkom a výnimočným hlasom. To je pre ňu charakteristické aj v súčasnosti, keď sa po období dospievania rozhodla opustiť pozíciu mainstreamovej hviezdy a vo svojej hudbe mieša najrôznejšie hudobné štýly.



Zo susedného Rakúska na open-air jazzákoch bude koncertovať aj radio.string.quartet s trubkárom Thomasom Ganschom. Štvorica hráčov na sláčikové nástroje dokáže nielen bezchybne zinterpretovať takmer každý hudobný štýl, ich koncert prenesie poslucháčov ďaleko od každodenných starostí, až sa zrazu pristihnú, že si s nimi pospevujú známe hity, pohúpavajú sa v rytme džezových štandardov či užívajú veľké diela hudobnej klasiky. V Bratislave bude radio.string.quartet koncertovať s Ganschom, ktorého špecialitou je temperamentná brazílska hudba a na jazzákoch zahrá na trúbke, ktorú sám vytvoril a hru na nej ovláda najlepšie na svete.

V Rusovciach vystúpi aj Peter Lipa, otec slovenského džezu a zakladateľ Bratislavských jazzových dní. Jeho koncerty už desaťročia patria medzi najvyhľadávanejšie medzi fanúšikmi. Prvú septembrovú nedeľu zahrá aj nové skladby ako Znova a znova, Problémy s problémami a 120/80.

Komentáre