Ekológia

Zlé počasie skomplikovalo vtáčiu migráciu

"Lastovičky, belorítky či niekoľko dážďovníkov sa dostali do interiérov, kde chceli prečkať extrémne počasie."

TASR, dnes 14:28
Na archívnej snímke lastovička obyčajná. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Vlna ochladenia a intenzívnych dažďov z uplynulých dní skomplikovala vtáčiu migráciu. Niektoré druhy ešte nestihli opustiť Slovensko do svojich zimovísk. Pre nepriaznivé podmienky mali vtáky zamedzený prístup k potrave. Prichádzali tak o tukové zásoby určené na dlhú cestu. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) s tým, že na zimu odlieta vyše 150 spomedzi asi 217 vtáčích druhov.

Začiatok jesennej migrácie vtáctva je podmienený "vtáčími vnútornými hodinami", ktoré sú riadené svetelnou dĺžkou dňa. Vtáky odlietajú na zimu najmä za potravou. Vyberú sa do oblastí, kde nájdu dostatok toho, čo im chutí, opisuje RPS. "Medzi prvými odlietajú druhy, ktoré to od nás majú najďalej. Ide o dážďovníky, trsteniariky, mucháriky bielokrké, či bociany biele. Ich zimoviská sa nachádzajú až v subsaharskej Afrike, niektoré zimujú dokonca až v Juhoafrickej republike," priblížili ornitológovia. Väčšine sa podľa nich podarilo strednú Európu opustiť ešte pred zmenou počasia.

Druhy, ktoré majú zimoviská tiež v Afrike a odlietajú neskôr, to mali náročnejšie, tvrdí organizácia. Lastovičky, belorítky či niekoľko dážďovníkov sa dostali do interiérov, kde chceli prečkať extrémne počasie. Rovnako ťažké časy zažili aj strakoše, mucháriky, či kolibkáriky. Tie podľa ornitológov migrujú prevažne v noci.

"Zlepšenie poveternostných podmienok im umožní pokračovať ďalej v náročnej ceste. Otázne je, nakoľko sa im podarilo vytvoriť si v kritickom období pred migráciou dostatočné energetické zásoby, z dôvodu mimoriadne chladného, daždivého a veterného počasia," skonštatovala RPS.

Pokračovala, že okolo polovice septembra vrcholí aj migrácia sokola kobcovitého, orla krikľavého, či včelára lesného. Tento rok možno pomerne skoro pozorovať kaňu sivú, ktorá sa na Slovensku vyskytuje iba v zime. Tento druh podľa odborníkov predznamenáva príchod zimy.




Komentáre