Ekológia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Apríl bol chladný, máj môže začať mrazmi

"Vďaka aprílovým zrážkam nie je sucho ako po iné roky. Ovocným stromom však ublížili mrazy."

TASR, 30. apríla 2023 9:47
Na archívnej snímke ovce sa pasú v sade kvitnúcich čerešní. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Apríl sa tento víkend končí a po známej a mystickej Valpurginej noci nás čaká 1. máj. Počasie je však stále chladné a ešte aj vo štvrtok a piatok ráno zaznamenali na mnohých miestach mrazy – a to nielen na horách ale napríklad aj v Piešťanoch, v Dudinciach a na mnohých ďalších miestach nížin a kotlín. Plní sa tak predpoklad klimatológa Pavla Matejoviča, že sa tohtoročným apríl zaradí k tým chladnejším.

Podľa pôvodných predpokladov skončí apríl ako teplotne podnormálny so zápornou teplotnou odchýlkou okolo 2 °C od dlhodobého priemeru. Chladnejší apríl sa však naposledy vyskytol pred dvomi rokmi, teda nemôžeme hovoriť, že by šlo o nejakú výraznú teplotnú anomáliu. Treba si tiež uvedomiť, že zima bola teplotne nadnormálna a rovnako aj marec skončil s kladnou teplotnou odchýlkou od dlhodobého priemeru,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, veľmi dôležité boli aprílové zrážky, vďaka ktorým túto jar nezažívame sucho.
Na druhej strane boli problémom aprílové mrazy, ktoré spôsobili, že niektoré rozkvitnuté ovocné stromy pomrzli. Týka sa to najmä marhúľ a broskýň,“ doplnil Matejovič.

Treba dodať, že popri chladných dňoch a nociach sme zažili aj teplotu vzduchu, ktorá predsa len pripomínala jar – napríklad v spomínaných Dudinciach a ďalších lokalitách južného Slovenska namerali minulý víkend okolo 22 stupňov Celzia. Rovnako by sa k „dvadsiatke“ mohla priblížiť aj maximálna teplota vzduchu v posledný aprílový a prvý májový deň. Ani teraz však jarná idyla nevydrží dlho. Rovnako sa nezopakuje scenár z rokov, keď už koncom apríla alebo začiatkom mája prišli prvé letné dni s teplotou vzduchu 25 stupňov a viac.

Podľa aktuálnych prognostických modelov bude aj v prvej májovej dekáde pokračovať premenlivejší charakter počasia. V druhej polovici budúceho týždňa k nám pravdepodobne prenikne po prednej strane tlakovej výše so stredom nad Severným morom a Škandináviou od severovýchodu chladnejší a suchší vzduch. Po utíšení vetra a zmenšení oblačnosti v nočných hodinách sa opäť môžu objaviť aj prízemné mrazy, a to aj v nížinách juhozápadného Slovenska,“ povedal klimatológ Pavel Matejovič.

Napokon aj pranostiky hovoria, vraj „studený máj v stodole raj“ – nevraviac o tom, že sa blížia zmrznutí svätí Pankrác, Servác a Bonifác (12., 13. a 14. mája) a podľa vinárov aj svätá Žofia z vína upíja (15. mája). Až po Urbanovi (25. mája) by mal byť od mrazov pokoj. Podľa Matejoviča sa však vývoj počasia v polovici mája ešte nedá odhadnúť.

SOBOTA 29. 4. 2023
Počas dňa prechod k premenlivej oblačnosti a popoludní na západe prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 12° až 19°C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 30. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 9° až 3°C
Maximálna teplota: 12° až 19°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 1. 5. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 14° až 20°C
S vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 2. 5. 2023
Premenlivá oblačnosť a popoludní miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 11° až 4°C
Maximálna teplota: 15° až 21°C
S vietor 1 až 5 m/s

STREDA 3. 5. 2023
Premenlivá oblačnosť a prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 13° až 5°C
Maximálna teplota: 15° až 21°C
J vietor 2 až 7 m/s

ŠTVRTOK 4. 5. 2023
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 9° až 1°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
S vietor 3 až 8 m/s

PIATOK 5. 5. 2023
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: 6° až -2°C
Maximálna teplota: 8° až 14°C
S vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre