Ekológia

Prečo je fotovoltika ekologickým riešením pre vašu domácnosť?

"S rastúcim povedomím o ochrane životného prostredia a potrebou prechodu k udržateľným energetickým zdrojom, sa fotovoltika stáva atraktívnym riešením pre mnohé domácnosti. "

TASR, 8. marca 2024 12:18
Foto: bigstock.com
Prečítajte si náš článok a zistite, ako fotovoltika funguje a aké výhody so sebou prináša.

Ako funguje fotovoltika?


Fotovoltaické články fungujú na základe schopnosti transformovať slnečné svetlo priamo na elektrickú energiu. Ako prvé musia fotovoltické panely absorbovať slnečné žiarenie. To potom na paneloch vyvolá fotovoltický efekt, ktorý zo žiarenia vytvorí jednosmerný prúd. Tento prúd nie je priamo vhodný pre domáce spotrebiče. Preto sa musí vyrobená elektrická energia z fotovoltiky ešte pomocou meniča premeniť na striedavý prúd, až potom je použiteľná v domácnosti.

Dokáže znížiť vaše náklady


Inštaláciou fotovoltických panelov na strechu vášho domu sa stáva vaša domácnosť energeticky nezávislou, čo nielenže znižuje vaše mesačné účty za elektrinu, ale aj minimalizuje váš vplyv na využívanie fosílnych palív. Ak chcete, aby fotovoltické panely dokázali pokryť všetky vaše potreby, obráťte sa na odborníkov, ktorý vám pomôžu s riešením fotovoltiky na mieru. Následne vám tiež panely sami nainštalujú, zapoja a nastavia.

Využijete ju v každej časti Slovenska


Fotovoltiku sa oplatí inštalovať v každej časti Slovenska. Pri výbere musíte však rátať s tým, že pri oblačnosti výkon fotovoltiky klesá približne na 50 %, pri veľmi zatiahnutej oblohe to môže byť až na 10 %. V zimných mesiacoch sa zase vyrobí približne o 20 % elektriny menej v porovnaní s tými letnými. Ako problém sa vám môže zdať aj sneh či lístie na paneloch. Výkon sa však zníži len o 5 až 10 %. Fotovoltiku nemusíte ani veľmi čistiť, pretože na jej šmykľavom povrchu sa nič dlho neudrží.

Pre čo najväčší výkon panelov by ste mali s odborníkmi riešiť hlavne ich orientáciu a sklon. Tieto faktory sú pre efektívne fungovanie fotovoltiky najdôležitejšie.

Foto: bigstock.com

Má dlhú životnosť


Fotovoltické panely vydržia približne 20 až 25 rokov. Práve preto ide o dlhodobú investíciu. Samozrejme, po skončení záruky panely nemusíte meniť za nové. Používať ich môžete dovtedy, kým budú fungovať. Pamätajte si ale, že na životnosť vplýva množstvo faktorov, ako napríklad podnebie, údržba a spôsob inštalácie.

Má jednoduchú údržbu


Starostlivosť o fotovoltiku je naozaj jednoduchá. Výrobcovia odporúčajú umývať panely aspoň dvakrát ročne. Na bežné znečistenie vám stačí čistá teplá voda a mäkká handrička alebo špongia, na silnejšie znečistenie môžete použiť čistiaci prostriedok na sklo.

Hoci sú fotovoltické panely pomerne odolné voči poškodeniu, opatrnosti nie je nikdy dosť.
Najčastejšou príčinou poškodenia je počasie, napríklad silné krupobitie alebo úder blesku. Takto poškodené panely strácajú schopnosť vyrábať elektrickú energiu. Preto je pravidelná kontrola panelov samozrejmosťou pre každého majiteľa. Aspoň raz ročne si teda zavolajte odborníka, ktorý vám ich skontroluje a vy si budete istý, že vaše panely fungujú na plno.

Na kúpu môžete využiť dotácie


Nákup fotovoltiky nie je dnes vôbec náročný. Panely a doplnky k nim sú čoraz viac dostupnejšie a pri ich kúpe môžete dokonca využiť aj štátne dotácie. V roku 2024 môžete využiť štátnu dotáciu na fotovoltiku do výšky až 4 025 €. O príspevok na fotovoltiku môžu požiadať nielen majitelia rodinných domov, ale aj obyvatelia bytov.

Komentáre