Ekológia

Lidl odmieta kruté zaobchádzanie s kaprami

"Diskont sa pripojil k iniciatíve Kaprie peklo združenia Humánny pokrok."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 14. decembra 2022 9:12
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com / Adam Rhodes
V Lidli nájdete všetko potrebné pre vaše pohodové Vianoce, jedlá od výmyslu sveta a darčeky pre veľkých aj malých. Čo však v Lidli určite nenájdete sú živé ryby, ktoré nepredáva a nikdy ani nepredával v žiadnej zo svojich 159 predajní na Slovensku.

Diskont sa pripojil k iniciatíve Kaprie peklo združenia Humánny pokrok a potvrdil, že nikdy v budúcnosti nebude predávať živé kapre. Lidl dlhodobo neumožňuje a ani v budúcnosti nebude umožňovať predaj živých kaprov tretím osobám vo svojich prevádzkach a na svojich parkoviskách. To isté platí aj pre živé vianočné stromčeky.

Predaj živých kaprov v období sviatkov je typický pre Slovensko, Českú republiku a Poľsko. Len u nás ide o státisíce kaprov ročne. Dnešná legislatíva pritom podľa ochranárov neodzrkadľuje súčasné vedecké poznatky o prežívaní rýb, strese, ktorý im predaj spôsobuje a bolesti, ktorej sú kapry kvôli živému predaju vystavované. Vedecké štúdie opakovane ukazujú, že ryby prežívajú stres, strach a bolesť podobne ako ľudia a iné cicavce. Prieskum agentúry Focus z roku 2021 ukázal, že dve tretiny Slovákov a Sloveniek predaj živých kaprov nepodporujú.

„Oceňujeme, že sa Lidl rozhodol postaviť za kapry, a jasne odmietol ich vystavovanie krutému zaobchádzaniu. Kapry ako aj iné ryby sú citlivé a vnímavé bytosti, ktoré si zaslúžia našu ochranu. A záväzky ako tento sú dôležitým krokom k tomu, aby Vianoce na Slovensku skutočne boli sviatkom pokoja pre všetkých,” vysvetľuje Miroslava Roháčová zo združenia Humánny pokrok.

Kampaň Kaprie peklo, ktorá bojuje proti krutosti živého predaja stále pokračuje. Petíciu, do ktorej sa zapojilo doposiaľ viac ako 9300 Sloveniek a Slovákov, nájdete na www.kapriepeklo.sk.

Komentáre