Ekológia

Leto bude opäť suché. Takto vieme ušetriť vodu pre budúce generácie

"Minulý rok na Slovensku na niektorých miestach sucho trvalo dlhšie ako 200 dní. Ružovo nevyzerajú ani predpovede na toto leto, šetreniu vody sa nevyhneme. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. apríla 2023 8:00
Ilustračné foto Foto: Getty Images
Zisťovali sme, kde nám v domácnosti odteká najviac vody a čo môže urobiť každý z nás, aby mali aj naše deti v budúcnosti vody dostatok.

Zdroj: Freepik, senivpetro

V kúpeľni minieme najviac
Sprcha viackrát denne, kúpanie vo vani, „veľké“ splachovanie či poloprázdna práčka. Toto sú najväčšie objemy vody, ktorú púšťame len tak dolu odtokom. Sprcha nás síce vyjde o 60 litrov vody menej ako kúpeľ, no odsledovali ste si niekedy čas strávený pod ňou? Dobrú službu urobí aj výmena sprchovej hlavice za nízko prietokovú, ušetrí nám to až polovicu odtečenej vody. A čo toaleta? Zrejme už každý vie, že väčšinou stačí spláchnuť „malým gombíkom“. No stáva sa vám, že občas použijete toaletu ako odpadkový kôš a hodíte tam použitú vreckovku? Radšej urobte tých pár krokov navyše do smetiaku a ušetrite 6 litrov vody spláchnutej do kanála.

Zaostrené na kuchyňu
Hektolitre vody dokážeme vyplytvať aj v kuchyni. V prípade, že plánujeme variť zo zmrazených potravín, myslime na to včas a dajme ich rozmraziť večer pred prípravou do chladničky. Ak sme na to zabudli, radšej dajme mäso do misky s vlažnou vodou, ako ho rozmrazovať pod prúdom tečúcej vody. A keď už začneme s varením, vyberajme si hrnce vhodných veľkostí. Niekedy stačí cestoviny uvariť v menšom hrnci, čím logicky minieme menej vody. A voda, ktorá nám ostane, poslúži po vychladnutí napríklad na poliatie kvetov. Rovnako by sme mohli zeleninu a ovocie umývať v miske s vodou a nie pod tečúcou. Tú tiež následne môžeme využiť doma či v záhrade. Nielen trendy, ale aj veľmi zdravé je varenie na pare. Hlavne zelenina ostane chrumkavá a plná vitamínov, nehovoriac o minimálnej spotrebe vody.

Zdroj: Getty Images

Pozrime sa na riady
A čo taká bežná každodenná aktivita, akou je umývanie riadu? Prvou podstatnou otázkou je, či riad umývame ručne alebo máme umývačku. Vedeli ste, že ak riad umývame ručne, spotrebujeme aj 90 litrov vody? Naopak, umývačka riadu potrebuje v priemere len 10 litrov na jeden cyklus, dokonca ak zapneme eko-program, tak len 7. Ešte viac vody vieme ušetriť, ak použijeme vysokokvalitné kapsuly Finish. Mnohí z nás taniere pred vložením do umývačky opláchnu, aby ich zbavili hrubej nečistoty. Za týždeň tak však zbytočne vypustíme až 54 litrov vody. S kapsulami Finish Ultimate Plus to už nie je potrebné, pretože spoľahlivo odstránia i silné nečistoty a zaschnutú mastnotu bez nutnosti riad predumývať. Ročne tak domácnosti na Slovensku môžu ušetriť vodu v objeme Štrbského plesa! Ich pokročilé zloženie s technológiou CYCLESYNC™ prináša štyri akcie v priebehu celého umývacieho cyklu, poradí si aj s odolnými škvrnami a zaručí diamantový lesk hneď na prvýkrát. Značka Finish je viazaná sľubom ochrany vodných zdrojov, pracuje na minimalizácii ekologickej stopy, a preto je celé balenie recyklovateľné, obal kapsúl biologicky rozložiteľný a 100 % rozpustný vo vode.

Zdroj: Finish

Ušetria vodu, aj o nej vzdelávajú
Práve na problematiku nedostatku vody a potreby jej šetrenia na Slovensku reaguje samotná značka Finish. A to nielen vyššie spomenutými kapsulami, ale aj podporou vzdelávacieho projektu Voda pre našu budúcnosť pod taktovkou CEEV Živica. Projekt prepája na školách výučbu s témou vody, sucha a klimatickej zmeny s praktickými opatreniami realizovanými v školskej záhrade. Ide najmä o vybudovanie prvkov súvisiacich so zadržiavaním vody na školskom pozemku. Len minulý rok sa zaškolilo osem slovenských škôl, v ktorých vyše 2 000 žiakov strávilo viac ako 250 hodín inovatívnym a rovesníckym vzdelávaním. Tento rok k nim pribudlo sedem ďalších škôl, ktorých žiaci sa už tešia na svoje vynovené školské záhrady.

Zdroj: CEEV Živica

Komentáre