Ekológia

Kvalitná pitná voda nie je samozrejmosťou - ako vyriešiť rozbor vody?

"Obávate sa o kvalitu vašej pitnej vody? Určite nejde o záležitosť, ktorú by ste mali podceniť. A to aj z hľadiska vášho zdravia. Aké máte v tomto smere možnosti?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 6. decembra 2023 13:08
Ilustračné foto Foto: New Africa / Shutterstock.com
Piť zdravú a čistú vodu doma či v práci berieme ako samozrejmosť. Aj keď sa to na prvý pohľad či dúšok možno nezdá, môže obsahovať viacero látok, ktoré nemusia byť pre váš organizmus najvhodnejšie. Ako tomu predísť?

Rozbor vody zadarmo a pod drobnohľadom Ministerstva zdravotníctva
Zaujímavou možnosťou je kolaudačný rozbor vody. Ako už samotný názov napovedá, vykonáva sa hlavne pre potreby kolaudácií. Ide o akreditovaný odber vody z verejného vodovodu alebo vašej studne. Vykonáva sa akreditovaným odberom vzorky vody technikom.

Spoľahnúť sa môžete na chemické, mikrobiologické i fyzikálne merania ukazovateľov kvality, ktoré sú prísne nastavené vyhláškou Ministerstva zdravotníctva. Veľkou výhodou je, že je úplne zdarma. Výsledky dostanete približne do dvoch týždňov.

Tento proces dokáže vo vode odhaliť napríklad aj enterokoky, koliformné baktérie, Escherichiu coli, železité a mangánové baktérie, dusičnany, vodivosť, pach, zákal, výskyt železa či dokonca pre vás dôležitú tvrdosť vody.

Kvalitná pitná voda bez zbytočnej chémie
Ako však včas a efektívne eliminovať existenciu mikroorganizmov aj bez chémie? Kvalitná pitná voda sa dá dosiahnuť aj UV lampou. Tá si s nimi poradí až v 99,99% prípadov. Jej práca je postavená na princípe využitia ultrafialového žiarenia, teda na prirodzenej ochrane vody.

Ďalším efektívnym pomocníkom sa môže stať ionizátor. Ten sa postará o alkalickú resp. živú vodu, ktorá bude pre vaše zdravie mimoriadne prospešná. Vhodne upraví PH vody a premení ju na zásaditú, čím získa pozitívne zdravotné benefity. Spomeňme len antialergické, protizápalové, antibakteriálne či antiseptické účinky.

Komentáre