Cestovanie

Žilinskí policajti radia lyžiarom, ako sa správať na svahu

"Každý návštevník strediska má povinnosť oboznámiť sa so zásadami a všeobecnými pokynmi správania sa na lyžiarskych tratiach, tzv. Bielym kódexom."

TASR, 24. februára 2023 12:20
Ilustarčná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Policajti robia preventívno-informačnú kampaň v okolí lyžiarskych stredísk v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK). Návštevníkom napríklad radia, ako sa správať na zjazdovkách. Poukazujú tiež na riziko ponechania cenných vecí v aute. Pre TASR to vo štvrtok potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová s tým, že nejde o ojedinelú, ale pravidelnú akciu, aké už robili aj v minulom období.

"Policajti počas výkonu služby okrem iného dohliadajú aj na verejný poriadok a ochranu majetku v blízkosti lyžiarskych stredísk," podotkla Kremeňová.

Každý návštevník strediska má povinnosť oboznámiť sa so zásadami a všeobecnými pokynmi správania sa na lyžiarskych tratiach, tzv. Bielym kódexom. Vstupom na lyžiarsku trať alebo nástupom na horské dopravné zariadenia strediska sa stávajú tieto zásady a pokyny pre každého záväzné. Medzi najčastejšie prehrešky na zjazdovkách patrí prílišné riskovanie, nezodpovednosť, preceňovanie svojich schopností a podceňovanie podmienok. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov Horskej záchrannej služby (HZS). Lyžiari podľa nich dosahujú omnoho vyššie rýchlosti, čo súvisí so zmenou spôsobu lyžovania (rýchly carvingový oblúk a úzke zjazdovky, pozn. TASR). Ako problematické vidia aj zvýšenie prepravnej kapacity lanoviek a vlekov bez toho, aby sa zvýšila kapacita zjazdoviek, a tiež alkohol.

Horskí záchranári upozorňujú, že do 12. marca bude niekoľko víkendov, ktoré sa prelínajú s jarnými prázdninami rôznych krajov na území Slovenska. Je to obdobie, kedy už niekoľko rokov po sebe zaznamenávajú najväčší príjem tiesňových volaní, a to najmä z lyžiarskych stredísk. Štatistika HZS počas tohto obdobia uvádza každoročne niekoľko stoviek zranení, ošetrení, pátraní, transportov, ale aj ťažkých a smrteľných úrazov.




Komentáre