Cestovanie
Vycestujte za najväčšími gurmánskymi zážitkami sveta
, 23. septembra 2012 6:00
Do rebríčka britského Restaurant Magazine sa dostáva len 50 reštaurácií, ktoré svojim návštevníkom ponúkajú dokonalý servis. Vyberá ich až 800 hodnotiteľov z celého sveta, medzi ktorými sú gastronómovia, šéfkuchári, food kritici a mnohí iní. Každý z nich ohodnotí sedem reštaurácií, z toho štyri vo svojom regióne a tri v rôznych regiónoch sveta. Potom sa zostaví rebríček tých najdokonalejších gurmánskych zážitkov.
Michelinova hviezda žiari luxusom a dokonalosťou
Druhé svetovo známe hodnotenie reštaurácií pochádza od Michelina. Ostáva len rozmýšľať, či ho viac preslávili tieto hviezdy pre reštaurácie, alebo pneumatiky. Možno gastronómia a pneumatiky nemajú na prvý pohľad veľa spoločného, ale očividne platí pravidlo, že dieru do sveta človek urobí tým, že nájde niečo nové.

Neskôr začal dobrú a veľmi kvalitnú reštauráciu označovať jednou hviezdičkou. Potom sa rozhodol, že ešte pridá jednu hviezdičku tým reštauráciám, za ktorými sa oplatí zájsť mimo cesty. Tretiu hviezdičku začal dávať reštauráciám, za ktorými stojí za to urobiť si zvláštnu cestu. A jeho systém hodnotenia kvality reštaurácií bol na svete.
Tromi hviezdičkami sa môže pochváliť len 50 reštaurácií. Tie sú úplnou špičkou sveta. Obrovským úspechom však je aj jedna hviezdička a je snom mnohých šéfkuchárov a majiteľov reštaurácií.
TOP 3 reštaurácie podľa Restaurant Magazine
V rebríčku Restaurant Magazine sa na úplne prvom mieste umiestnila reštaurácia ponúkajúca severoeurópsku kuchyňu Noma, ktorú nájdete v Kodani. Michelin jej však tri hviezdičky nedal a aj v poslednom hodnotí tento rok jej dal dve hviezdičky.

Francúzska gastronómia v rebríčku neuspela
Hodnotenia Michelina sa od rebríčka Restaurant Magazine v mnohom odlišujú. V niektorých prípadoch sú síce ich názory podobné, no väčšinou sa nezhodujú.
Až 26 reštaurácií získalo tri Michelinove hviezdičky, ale hodnotitelia z Restaurant Magazine nimi až takí nadšení neboli. Hoci Francúzsko je známe ako kolíska gastronómie, do prvej päťdesiatky sa dostalo len sedem reštaurácií. Štyri z nich nájdete v Paríži a sú to Le Chateaubriand, L’Arpège, Pierre Gagnaire a L’Astrance. Reštaurácia Mirazur je vo francúzskom Mentone a Bras v Laguiole. Najlepšie z francúzskych reštaurácií obstála parížska L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, ktorá sa umiestnila na dvanástom mieste.