Cestovanie

Vycestujte za najväčšími gurmánskymi zážitkami sveta

"Spoznajte gastronomické umenie najlepších svetových reštaurácií."

, 23. septembra 2012 6:00
Francúz Paul Bocuse získal v roku 2011 od Amerického kulinárskeho inštitútu ocenenie Šéfkuchár storočia Foto: TASR
Cestovanie je istým spôsobom aj spoznávanie. Spoznávanie nových kultúr, tradícií a životného štýlu. Keďže k hlavným charakteristikám každého národa patrí aj gastronómia, nemali by ste v cudzích krajinách prehliadnuť ich najlepšie reštaurácie. Michelin prostredníctvom svojich slávnych hviezdičiek a rebríček najlepších reštaurácií sveta britského Restaurant Magazine vám poradia, kde nájdete tie najväčšie gastronomické zážitky.

Do rebríčka britského Restaurant Magazine sa dostáva len 50 reštaurácií, ktoré svojim návštevníkom ponúkajú dokonalý servis. Vyberá ich až 800 hodnotiteľov z celého sveta, medzi ktorými sú gastronómovia, šéfkuchári, food kritici a mnohí iní. Každý z nich ohodnotí sedem reštaurácií, z toho štyri vo svojom regióne a tri v rôznych regiónoch sveta. Potom sa zostaví rebríček tých najdokonalejších gurmánskych zážitkov.

Michelinova hviezda žiari luxusom a dokonalosťou


Druhé svetovo známe hodnotenie reštaurácií pochádza od Michelina. Ostáva len rozmýšľať, či ho viac preslávili tieto hviezdy pre reštaurácie, alebo pneumatiky. Možno gastronómia a pneumatiky nemajú na prvý pohľad veľa spoločného, ale očividne platí pravidlo, že dieru do sveta človek urobí tým, že nájde niečo nové.

Ilustračné foto Foto: TASR
André Michelin objavil novinku v spojení týchto dvoch zdanlivo nesúvisiacich odvetví. V roku 1900 vydal vo Francúzsku príručku pre vodičov, ktorý si potrebujú poradiť s poruchou auta. Vyznačil v nej všetky dostupné autoservisy a pouvažoval aj nad tým, čo bude robiť znudený šofér a celá jeho posádka, kým si automechanici budú špiniť ruky s opravou auta. Napadlo ho, že do príručky dá aj zoznam dobrých reštaurácií v okolí.

Neskôr začal dobrú a veľmi kvalitnú reštauráciu označovať jednou hviezdičkou. Potom sa rozhodol, že ešte pridá jednu hviezdičku tým reštauráciám, za ktorými sa oplatí zájsť mimo cesty. Tretiu hviezdičku začal dávať reštauráciám, za ktorými stojí za to urobiť si zvláštnu cestu. A jeho systém hodnotenia kvality reštaurácií bol na svete.

Tromi hviezdičkami sa môže pochváliť len 50 reštaurácií. Tie sú úplnou špičkou sveta. Obrovským úspechom však je aj jedna hviezdička a je snom mnohých šéfkuchárov a majiteľov reštaurácií.

TOP 3 reštaurácie podľa Restaurant Magazine


V rebríčku Restaurant Magazine sa na úplne prvom mieste umiestnila reštaurácia ponúkajúca severoeurópsku kuchyňu Noma, ktorú nájdete v Kodani. Michelin jej však tri hviezdičky nedal a aj v poslednom hodnotí tento rok jej dal dve hviezdičky.

Francúz Paul Bocuse získal v roku 2011 od Amerického kulinárskeho inštitútu ocenenie Šéfkuchár storočia Foto: TASR
Druhé miesto si vyslúžila španielska El Celler de Can Roca, ktorú si aj Michelin cení na tri hviezdičky. Tretie miesto patrí takisto španielskej reštaurácii Mugaritz v San Sebastiane. Španielska kuchyňa očividne vedie. Vyzerá to tak, že by sa od nej mali učiť aj v kolíske gastronómie, vo Francúzsku.

Francúzska gastronómia v rebríčku neuspela


Hodnotenia Michelina sa od rebríčka Restaurant Magazine v mnohom odlišujú. V niektorých prípadoch sú síce ich názory podobné, no väčšinou sa nezhodujú.

Až 26 reštaurácií získalo tri Michelinove hviezdičky, ale hodnotitelia z Restaurant Magazine nimi až takí nadšení neboli. Hoci Francúzsko je známe ako kolíska gastronómie, do prvej päťdesiatky sa dostalo len sedem reštaurácií. Štyri z nich nájdete v Paríži a sú to Le Chateaubriand, L’Arpège, Pierre Gagnaire a L’Astrance. Reštaurácia Mirazur je vo francúzskom Mentone a Bras v Laguiole. Najlepšie z francúzskych reštaurácií obstála parížska L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, ktorá sa umiestnila na dvanástom mieste.

Komentáre