Cestovanie

Vo Vysokých Tatrách pribudli nové horolezecké cesty

"Horolezeckým unikátom je cesta Protiprúd, vedúca priamo medzi dvomi vetvami vodopádu Skok."

TASR, 8. septembra 2021 13:50
Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Vo Vysokých Tatrách pribudli nové bezpečnejšie horolezecké cesty. Vznikli v rámci Horolezeckého manifestu Ta33. Ako TASR informoval inštruktor horolezectva a skialpinizmu Martin Murár, v aktuálnej sezóne sa podarilo dokončiť dva projekty.

"Prvým je Anjelský hang v Mlynickej doline a cesta cez vodopád Skok. Jedinečné miesto vzdialené chôdzou len hodinu a pol od Štrbského Plesa ponúka dvanásť nových ciest. Všetky vedú mimoriadne krásne tvarovanou a pevnou žulou," priblížil Murár s tým, že osem z nich je ideálnych aj pre deti a začiatočníkov. Ďalšie štyri sú v stene vysokej 90 metrov a sú vhodné najmä pre skúsenejších.

Horolezeckým unikátom je podľa neho cesta Protiprúd, vedúca priamo medzi dvomi vetvami vodopádu Skok. S výškou viac ako sto metrov je výzvou pre tých, ktorí si chcú horolezectvo vyskúšať, deti, mládež alebo lezcov lezúcich pre radosť najmä najľahšie cesty.

"Druhým projektom je cesta Človečina vedúca na hrebeň Popradských zubov. Výstup má celkové prevýšenie 1100 metrov. Prístup k nemu vedie málo navštevovanou, ale o to čarovnejšou Dračou dolinkou. Horolezcov čaká deväť lanových dĺžok v obrovských platniach východnej steny a následne zubatý hrebeň, ktorý ich dovedie až do Dolinky pod Váhou," priblížil Murár.

Ako doplnil, takáto komplexná veľhorská túra s prechodom hrebeňa, celá odistená vŕtanými skobami je vo Vysokých Tatrách prvá a jediná svojho druhu.

Komentáre